Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης που είναι και δεν είναι ακέφαλο

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης που είναι και δεν είναι ακέφαλο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η Ζωή Ζενιώδη καλλιτεχνική διευθύντρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης; Μη βιάζεστε. Η απάντηση δεν είναι και τόσο εύκολη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που προκήρυξε το ΥΠΠΟ τον Ιανουάριο του 2019 και την επιτροπή αξιολόγησης, τη συνέντευξη Τύπου – γνωριμίας με τη νέα διευθύντρια, που διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, και με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε στις 11 Ιουλίου, η κ. Ζενιώδη είναι στο καλλιτεχνικό τιμόνι του οργανισμού. Και όμως. Από τότε μέχρι σήμερα η μαέστρος παραμένει απλήρωτη και χωρίς δικαίωμα υπογραφής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά της διότι για το υπουργείο Πολιτισμού η θέση της δεν υπάρχει.

Το τραγικό αυτό παράδοξο, το οποίο επιβεβαίωσε η ίδια η κ. Ζενιώδη σε επικοινωνία μας μαζί της, συμβαίνει επειδή η προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου δεν πέρασε από την αρμόδια επιτροπή που εγκρίνει τις προσλήψεις στο Δημόσιο με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 περί αναστολής των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Η ΠΥΣ παρατείνεται κάθε χρόνο από το 2007 και προβλέπει τη σύσταση μιας επιτροπής που εγκρίνει προσλήψεις ανάλογα με τις ανάγκες του κράτους. Οπως μας είπε η κ. Ζενιώδη, η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΠΟ θεώρησε ότι δεν χρειάζεται αυτή η έγκριση, ενώ για τη νυν ηγεσία φαίνεται πως μάλλον ήταν απαραίτητη. Ως εκ τούτου, το σχετικό ΦΕΚ με τον διορισμό της δεν εκδόθηκε ποτέ.

Το ζητούμενο είναι πως η καλλιτεχνική διευθύντρια και το ίδιο το Μέγαρο έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς τελούν εν αναμονή εδώ και τέσσερις μήνες περιμένοντας το υπουργείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αυτή την περίοδο ο προγραμματισμός του Μεγάρου γίνεται εκ των ενόντων –ευτυχώς ο ΟΜΜΘ έχει έμπειρα στελέχη– ενώ η κ. Ζενιώδη παρουσίασε και κατέθεσε τον προγραμματισμό της στο Δ.Σ. πριν από λίγες ημέρες. Αν δεν βρεθεί μια λύση σύντομα, η ίδια, όπως μας είπε, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τη νομική οδό για να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα της και τη δικαίωσή της. Το υπουργείο Πολιτισμού, πάντως, δεν φαίνεται να έχει βρει τον βηματισμό του στη Θεσσαλονίκη.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή