Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/11/19)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσα οι αποφάσεις για κοινωνικό μέρισμα

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με το ύψος αλλά και τον τρόπο που θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα του 2019.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, από τα οποία θα διαφανεί τόσο η πορεία των δημόσιων εσόδων, τα οποία τους τελευταίους μήνες κινούνται ανοδικά, όσο και η πορεία των κρατικών δαπανών.

Στο υπουργείο θεωρούν πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα ξεπεραστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους και, ως εκ τούτου, θα υπάρξει δημοσιονομικός «χώρος» για να δοθεί κοινωνικό μέρισμα. Εντός των προσεχών ημερών θα καθορισθεί και το ακριβές ποσό που θα διανεμηθεί, κατά προτεραιότητα στις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Απλώς, στο υπουργείο κρατούν χαμηλά τον πήχυ, για να μη δημιουργούνται υπέρμετρες προσδοκίες στους πολίτες.

Στα κρατικά ταμεία 142 εκατ. από το αποθεματικό της ΕΕΤΤ

Tην απόδοση του συνόλου του αποθεματικού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ζήτησαν πριν από λίγες ημέρες οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Επικρατείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Η σχετική ΚΥΑ προβλέπει την απόδοση στον κρατικό προϋπολογισμό συνολικού ποσού περίπου 142 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί τα αδιάθετα αποθεματικά και τα πλεονάσματα της ΕΕΤΤ της περιόδου 2014-2018. Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι πλησιάζει και η ώρα της επίλυσης του θέματος των ΕΛΤΑ, καθώς απόκτά ρευστότητα για τη διάσωσή τους το υπουργείο Οικονομικών.

Χωρίς ρύθμιση χρεών 10.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ

Φόβους πως εντός του 2020 θα οδηγηθούμε σε χιλιάδες πλειστηριασμούς σπιτιών που ανήκουν σε δικαιούχους του ΟΕΚ εκφράζουν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ. Οπως επισημαίνουν, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών δανείων από ίδια κεφάλαια (διαγραφή οφειλών κάτω των 6.000 και «κούρεμα» του 15% του αρχικού ποσού) λήγουν στις 31/12/2019 και πάνω από 10.000 δανειολήπτες δεν έχουν κάνει ακόμη αίτηση. Εάν αυτό συνεχιστεί, ο ΟΑΕΔ θα βεβαιώσει το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής στην αρμόδια ΔΟΥ, και τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα…

Καλά νέα αναμένουν οι επενδυτές στο Χ.Α.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που παρατηρείται το δ΄ τρίμηνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών (60 εκατ. ευρώ ημερησίως κατά μέσον όρο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο έως τώρα), οφείλεται, σύμφωνα με την Optima Bank, στη στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές μετά το ράλι της τάξης του 40% που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης έως το καλοκαίρι, περιμένοντας «χειροπιαστά« στοιχεία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που πρόκειται να ενισχύσει τις προοπτικές των κερδών από τις ελληνικές μετοχές. Οπως εκτιμά, οι αυξήσεις κεφαλαίου που ετοιμάζουν αρκετές εισηγμένες για το αμέσως επόμενο διάστημα (Lamda Development, Prodea, Trastor, BriQ Properties), αναμένεται να στηρίξουν και να «ανεβάσουν» τον τζίρο στο Χ.Α.

Προβάδισμα Fortress για δάνεια 7,5 δισ.

Το σχήμα Fortress – doValue φαίνεται να έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το προβάδισμα στην τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, που πραγματοποιεί η Eurobank σε συνδυασμό με την πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης FPS. Το προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έκρινε και τις δύο προσφορές ικανοποιητικές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα που προσέφερε το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Fortress υπερτερεί της προσφοράς που υπέβαλε η Pimco. Να σημειωθεί ότι η Pimco έχει συμμετάσχει στην πρώτη τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ, που αποτιμήθηκε στα 110 εκατ. ευρώ, και αποτελεί βασικό μέτοχο της Eurobank με ποσοστό πάνω από 5%. Σε κάθε περίπτωση, η ανάδειξη του «νικητή» θα γίνει μετά την οριστικοποίηση των λεπτομερειών για τον μηχανισμό προστασίας ενεργητικού με κρατική εγγύηση, δηλαδή τον «Ηρακλή». Το νομοσχέδιο αναμένεται να σταλεί προς έγκριση στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. περίπου στα τέλη της εβδομάδας, προκειμένου μετά να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή