Στις ΗΠΑ θα απελαθεί ύποπτος για τζιχάντ που παρέμενε στη «νεκρή ζώνη» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Στις ΗΠΑ θα απελαθεί ύποπτος για τζιχάντ που παρέμενε στη «νεκρή ζώνη» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ΗΠΑ θα απελαθεί ο Αμερικανοϊορδανός Μοχάμεντ Ντάρβις Β. ο οποίος θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και ο οποίος παρέμενε επί τρεις ημέρες στη «νεκρή ζώνη» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας.

Η απόφαση ανακοινώνεται μια ημέρα μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανοϊορδανός Μοχάμεντ Ντάρβις Β. συνελήφθη στην Τουρκία επειδή «είχε υπερβεί τις δικαιούμενες ημέρες παραμονής» (σ.σ.: είχε λήξει η βίζα που του είχε χορηγήσει η Τουρκία) και το πρωί της Δευτέρας έγινε προσπάθεια να απελαθεί μέσω του τελωνείου των Καστανιών. Ταυτόχρονα, τον Τύπο της Τουρκίας κατέκλυσαν δημοσιεύματα που τον περιέγραφαν ως ύποπτο για τζιχάντ. Ο συλληφθείς φέρεται να ζήτησε να μην απελαθεί στις ΗΠΑ, αλλά σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και έτσι, το πρωί της Δευτέρας Τούρκοι αστυνομικοί τον συνόδευσαν στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών.

Φθάνοντας εκεί, ωστόσο, δήλωσε στους Ελληνες αστυνομικούς ότι δεν επιθυμεί να μπει στην Ελλάδα και επέστρεψε στον τουρκικό μεθοριακό σταθμό.Μερικές ώρες αργότερα και ενώ –προφανώς– οι Τούρκοι τού είχαν αρνηθεί την επανείσοδο στη χώρα τους, επέστρεψε μόνος του στον συνοριακό σταθμό των Καστανιών και ζήτησε να μπει στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές δεν του το επέτρεψαν και σφράγισαν το διαβατήριό του, επιβάλλοντάς του απαγόρευση εισόδου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εγινε έρευνα σε εθνικές και διεθνείς βάσεις δεδομένων, δίχως να προκύψει κάτι εις βάρος του. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για ανάμειξη του αδελφού του σε δίκτυα ισλαμικής τρομοκρατίας. Εως και χθες, ο Αμερικανός παρέμενε στη «νεκρή ζώνη» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μάλιστα δημοσιεύματα στον Τύπο της γείτονος ανέφεραν ότι του επετράπη να κοιμηθεί μέσα σε ένα αυτοκίνητο, καθώς και ότι του παρασχέθηκε γεύμα. Μιλώντας στην «Κ», Ελληνες αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι δεν τίθεται θέμα εισόδου του στη χώρα. Ωστόσο επεσήμαναν ότι γίνονται συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο για την επίλυση του ζητήματος, το οποίο απέδωσαν σε προσπάθεια της Τουρκίας να εντείνει την πολυεπίπεδη πίεσή της προς την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή