Ο αρχιτέκτων Αλέξανδρος Σαμαράς κάνει εκδοτικό ανάπλου 43 ετών

Ο αρχιτέκτων Αλέξανδρος Σαμαράς κάνει εκδοτικό ανάπλου 43 ετών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έχει πει ο Ρέντσο Πιάνο και έχει απόλυτο δίκιο: Η μεγαλύτερη ομορφιά της αρχιτεκτονικής είναι ότι σε κάθε νέο εγχείρημα αισθάνεσαι σαν να ξεκινάς τη ζωή σου από την αρχή. Οι αρχιτέκτονες με πολλά και διαφορετικά πεπραγμένα έχουν την ανάγκη να κάνουν μια παύση, έναν δημιουργικό απολογισμό. Αυτό έκανε και ο Αλέξανδρος Σαμαράς στο βιβλίο του «Bridging traditions» (Γεφυρώνοντας παραδόσεις), που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Architectural Editions, ως ανάπλου μιας καριέρας 43 ετών. Η έκδοση παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, στον κομψό χώρο της πτέρυγας Μακρυγιάννη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, με πλήθος προσκεκλημένων.

Υπάρχουν αξίες που διατρέχουν αυτή την πορεία των τεσσάρων και πλέον δεκαετιών; Η λέξη «σύζευξη» είναι κλειδί για να κατανοήσει κανείς το αρχιτεκτονικό βλέμμα του Αλέξανδρου Σαμαρά. Από τη μία, αγαπά με πάθος τον τόπο του και γνωρίζει τις παραδόσεις του. Από την άλλη, ήρθε εξ απαλών ονύχων σε επαφή με τη διδασκαλία σπουδαίων ανθρώπων στο Κολέγιο Aμχερστ και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αρχιτεκτονική. Κλήθηκε από πολύ νωρίς να ισορροπήσει ανάμεσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και να συγκεράσει στοιχεία που πολλές φορές ήταν αντίθετα μεταξύ τους. Ωστόσο, αν ξεφυλλίσει κανείς το βιβλίο, διακρίνει πως η εσωτερική πάλη είχε ως αποτέλεσμα την αρμονία, την ομορφιά και το μέτρο. Ισως βρήκε τη λύση επειδή είχε τη δική του προτεραιότητα: «Η σχέση ανάμεσα στον τόπο, στις ανάγκες και στη χρήση είναι για εμένα ένα παντοτινό ζητούμενο. Ενα κτίριο πρέπει να ταιριάζει κάθε φορά σε αυτή τη συνθήκη. Και ο συνδυασμός αυτών των παραμέτρων είναι ένα βασικό στοιχείο της δουλειάς μου», είχε πει πρόσφατα ο Αλέξανδρος Σαμαράς μιλώντας στον συνάδελφο Νίκο Βατόπουλο. Και η αλήθεια είναι ότι, φυλλομετρώντας το βιβλίο, φαίνεται πως αυτή η αντίληψη επικράτησε στην οπτική του. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Ο αρχιτέκτων Αλέξανδρος Σαμαράς κάνει εκδοτικό ανάπλου 43 ετών-1

Χάρης Λαμπρίδης, Λάνα Μανδήλα και Εμμανουέλα Αθανασιάδη.

H έκδοση προλογίζεται από τον καθηγητή και πρώην κοσμήτορα της μεταπτυχιακής σχολής Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Πίτερ Τζ. Ρόου, και τον καθηγητή και πρόεδρο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεώργιο Α. Πανέτσο. Μας κατατοπίζει όχι μόνο για το αρχιτεκτονικό έργο του γραφείου του, το οποίο ανέλαβε τον σχεδιασμό κτιρίων διαφορετικού ύφους και χρήσης, αλλά και για την κοσμοθεωρία του ίδιου του Αλέξανδρου Σαμαρά. Το βιβλίο περιέχει σύντομα και περιεκτικά κείμενα, καθώς και φωτογραφίες τραβηγμένες από κορυφαίους Ελληνες φωτογράφους, σε διαφορετικές εποχές, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση. Τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για υποτροφίες του ελληνικού Ιδρύματος Χάρβαρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή