Το Κονκλάβιο (14/11/19)

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφωνος ο Σι

Οσο περνούν οι μέρες, ανοίγουν τα στόματα… Οχι, δεν αναφέρομαι στην υπόθεση της Novartis, με αφορμή τα στόματα που έχουν ανοίξει εξαιτίας της Προανακριτικής… Αλλά σε νέες λεπτομέρειες από την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα. Οπως αυτή που μου περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας της γνωριμίας του Κινέζου προέδρου με τον Γιάννη Τραγάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο οποίος ήταν και ο μόνος που έδωσε το παρών με την ιδιότητα του βουλευτή (ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοκινεζικής Φιλίας).

Σας πληροφορώ ότι ο Σι έμεινε άφωνος από τη συνομιλία του με τον Τραγάκη. Αυτό, επειδή ο βουλευτής της Ν.Δ. τον ενημέρωσε ότι εκλέγεται συνεχώς από το 1974 βουλευτής στον Πειραιά (όπου και η έδρα της Cosco). Για να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, ούτε ο Σι κατέχει την ίδια ιδιότητα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας από το 1974.

Tουσκ for president

Στην Ημαθία θα περιοδεύσει την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη σημερινή του μετάβαση στη Θεσσαλονίκη. Μου λένε ότι σκοπεύει να περιοδεύει εκτός Αθήνας μία φορά τον μήνα. Yποθέτω για να αποϊδρυματιστεί από το Μαξίμου και να μη χάσει την επαφή με τη βάση.

Βάση, κατά μία έννοια, είναι και τα αδελφά κόμματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Το λέω διότι ο Μητσοτάκης θα βρεθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στο Ζάγκρεμπ, όπου και θα διεξαχθεί το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για να εκλέξει νέο πρόεδρο. Σοφή επιλογή, καθώς έχω την εντύπωση ότι ο Ζοζέφ Ντολ –και η συμμαχία του με την Αγκελα Μέρκελ– έχει φάει τα πολιτικά «ψωμιά» του εδώ και καιρό.

Στη θέση του φαίνεται ότι θα αναλάβει ο Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο και θα στηρίξει η Ν.Δ. Τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ, στην εκπνοή της κατάθεσης υποψηφιοτήτων, δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος.

Πες το κι έγινε

Μιλώντας για το ΕΛΚ και για τις Βρυξέλλες, δεν ξέρω αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης –ο οποίος επίσης θα βρίσκεται στο συνέδριο του Ζάγκρεμπ– πρέπει να παίξει κάποιο τυχερό παιχνίδι ή τελοσπάντων να δοκιμάσει την τύχη του αυτές τις μέρες. Το λέω διότι όταν είχε ανακοινωθεί το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά και είχε τότε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, βγαίνοντας είχε πει ότι ο όλος θόρυβος αδικεί τον Σχοινά, ότι ήταν ασαφής, ενώ είχε προβλέψει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα τον άλλαζε. Πες το κι έγινε.

Πράσινος αντιπρόεδρος

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, όπου θυμίζω ότι η αρχική σκέψη ήταν να μετάσχει ο πρωθυπουργός, αλλά ήταν αδύνατον λόγω της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετείχε σε συζήτηση για τον διάλογο των ηπείρων που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή και εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να παρουσιάσει την πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης, με κορυφαία προτεραιότητα και φιλόδοξο στόχο την απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028 και την εξάλειψη της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021, αλλά και την πρωτοβουλία για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σεμινάριο Βενιζέλου

Σας είχα πει, με αφορμή την επίσημη επιστροφή του Βαγγέλη Βενιζέλου στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα και στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ, ότι έχει πολύ ψηλά τους μεταπτυχιακούς του φοιτητές του Συνταγματικού Δικαίου. Εξ ου και δεν μου κάνει εντύπωση που ακούω ότι ετοιμάζει και το πρώτο ειδικό «σεμινάριο» με μορφή εκδήλωσης για το Brexit, τις συνταγματικές και πολιτικές του διαστάσεις και τις επιπτώσεις για την Ε.Ε. και την Ελλάδα. Ο ίδιος θα έχει ρόλο συντονιστή και έχει επιλέξει ως ομιλητές τον Παύλο Ελευθεριάδη, καθηγητή στη Νομική Σχολή της Οξφόρδης, τον Βασίλη Σκουρή, ομότιμο καθηγητή στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ε.Ε., και σχολιαστές τον Παναγιώτη Μαντζούφα και τον Κώστα Χρυσόγονο. Τη Δευτέρα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή