140 χρόνια Alpha Bank: Μια ιστορία καινοτομίας

140 χρόνια Alpha Bank: Μια ιστορία καινοτομίας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν, το 1879, ο Μεσσήνιος Ιωάννης Κωστόπουλος ίδρυε τον Εμπορικό Οίκο Ι.Φ. Κωστόπουλου στην πόλη της Καλαμάτας, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει πως η μικρή, οικογενειακή επιχείρηση θα εξελισσόταν σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ελλάδα. 140 χρόνια αργότερα, η Alpha Bank αριθμεί πλέον 394 καταστήματα στην χώρα μας και δεκάδες ακόμα στο εξωτερικό, ενώ απασχολεί περισσότερους από έντεκα χιλιάδες εργαζόμενους εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Ομως παρά την μακρά ιστορία της, η εταιρία, η οποία ξεκίνησε επίσημα την ιστορική διαδρομή της το 1916 υπό την επωνυμία «Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου και Σία», έχει το βλέμμα σταθερά στραμμένο προς το μέλλον, κι αυτό αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα συστατικά της επιτυχίας της.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, το τραπεζικό τμήμα του Οίκου Κωστοπούλου επανιδρύεται με έδρα την Αθήνα. Ο νέος οργανισμός έχει την επωνυμία «Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως» και σταδιακά αναπτύσσει ένα δίκτυο υποκαταστημάτων στη Νότιο Πελοπόννησο. Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο βιομήχανος Ανδρέας Π. Μαντζούνης με τον πρεσβύτερο γιο του Ιωάννη Κωστόπουλου, Δημήτριο, στη θέση του εντεταλμένου συμβούλου. Μισό αιώνα αργότερα, η ολοένα αναπτυσσόμενη τράπεζα μετονομάζεται εκ νέου στη γνωστή σε όλους μας «Τράπεζα Πίστεως» και στα τέλη της δεκαετίας 1978 αριθμεί πλέον 65 καταστήματα. Στο πλαίσιο των εορτασμών για την εκατονταετηρίδα της Τράπεζας, ο τότε πρόεδρος της, Σπύρος Ι. Κωστόπουλος και η σύζυγός του, Ευριδίκη, συστήνουν το Ιδρυμα Ι. Φ. Κωστόπουλου με κύριο στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού. 

Από τότε μέχρι σήμερα, η Alpha Bank (επωνυμία με την οποία συστήθηκε εκ νέου στο κοινό το 2000 μετά την απορρόφηση της Ioνικής και Λαϊκής Τράπεζας) συνεχίζει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της σε νέα «ανεξερεύνητα» πεδία και να πειραματίζεται με την χρήση πρωτοποριακών για την εποχή τους τεχνολογιών. Στη λίστα με τις καινοτομίες του οργανισμού συγκαταλέγεται η εγκατάσταση των πρώτων ATM στον ελλαδικό χώρο, εν έτει 1983, και, στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, η εισαγωγή της πρώτης ελληνικής cashcard (σημειωτέον ότι η Alpha Bank παραμένει ο νούμερο 1 εκδότης και αποδέκτης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εντός Ελλάδας). Ακολουθούν, η εισαγωγή του πρώτου συστήματος τραπεζικής τηλεξυπηρέτησης μέσω υπολογιστή και η έναρξη 24ωρης λειτουργίας των ATM, το 1992, καθώς και η δημιουργία του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα δικτύου για τη διεξαγωγή τραπεζικών συναλλαγών μέσω ίντερνετ μόλις το 1998. Ακόμα, οι υπηρεσίες private banking παρέχονται για πάνω από 2,5 δεκαετίες, ενώ από το 2007 οι πελάτες της Τράπεζας έχουν πρόσβαση στο πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα επιβράβευσης στην ελληνική αγορά.

Το 2012, η Alpha Bank εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ το 2014 ολοκληρώθηκε η εξαγορά των εργασιών λιανικής τραπεζικής της Citibank στην Ελλάδα. Το 2018, αναδείχθηκε καλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Professional Wealth Management και The Banker του Ομίλου Financial Times, ενώ πρόσφατα η η νέα ψηφιακή εφαρμογή του προγράμματος επιβράβευσης Bonus απέσπασε τέσσερα βραβεία στον ετήσιο διαγωνισμό Mobile Excellence Awards 2019.

Σήμερα, 140 χρόνια μετά, η Alpha Bank παραμένει σταθερό σημείο αναφοράς και συνεχίζει να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υψηλής ποιότητας χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, συνεισφέροντας στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή