Αποκάλυψη Τουσκ: Είχα κλείσει τη Μέρκελ και τον Τσίπρα σε ένα δωμάτιο μέχρι να τα βρουν

Αποκάλυψη Τουσκ: Είχα κλείσει τη Μέρκελ και τον Τσίπρα σε ένα δωμάτιο μέχρι να τα βρουν

42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποκάλυψη ότι το βράδυ της 12ης Ιουλίου έκλεισε την Αγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα δωμάτιο προκειμένου να τα βρουν και να επέλθει συμφωνία, προχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Στη διάρκεια ομιλίας του στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ ο Τουσκ αναφέρθηκε στη συμβολή του στις δραματικές 17ωρες διαπραγματεύσεις που απέτρεψαν το Grexit.

«Τη μοιραία εκείνη νύχτα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας είχαν φθάσει στο "χείλος" της αποχώρησης», είπε και συμπλήρωσε:

«Στις 4 π.μ. τα χαράματα έκλεισα την πόρτα και τους είπα: "Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε απ’ αυτό το δωμάτιο προτού συμφωνήσετε. Τέσσερις ώρες αργότερα ανακοίνωνα το "aGreekment" (λογοπαίγνιο με την αγγλική λέξη “agreement” που σημαίνει «συμφωνία»). Η Ευρωζώνη είχε σωθεί, και σήμερα η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον υποσχόμενες οικονομίες της Ένωσης».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή