Τα λοξά τρόλεϊ της Πατησίων

Τα λοξά τρόλεϊ της Πατησίων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει κάτι σουρεαλιστικό σε αυτό το αθηναϊκό πλάνο από τον Νοέμβριο του 1973. Τα τρόλεϊ με κατεβασμένες τις κεραίες τους έχουν σταθμεύσει κάθετα στην οδό Πατησίων, που σε αυτό το κομμάτι της δεν λέγεται Πατησίων, αλλά 28ης Οκτωβρίου· τι άλλο θέλετε για να ανακηρύξουμε την Αθήνα ως την πιο σουρεαλιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης; Στο βάθος, μάλιστα, διακρίνεται ένα τρόλεϊ που επιχειρεί (μάλλον ανεπιτυχώς) να κάνει αναστροφή, έχοντας κολλήσει στη νησίδα του δρόμου. Όλα όμως μπαίνουν ξαφνικά στη θέση τους, αν επιστρέψουμε στην ημερομηνία λήψης της φωτογραφίας. 

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί, γιατί στο συγκρότημα του Πολυτεχνείου βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη μαζική διαμαρτυρία κατά της χούντας (είχαν προηγηθεί τον Φεβρουάριο οι φοιτητές της Νομικής). Στα πεζοδρόμια διακρίνονται προκηρύξεις, αλλά τίποτα δεν προμηνύει την τραγική κατάληξη των γεγονότων. Οι περαστικοί (φοιτητές και οικογενειάρχες που κρατούν σφιχτά το χέρι των παιδιών τους) αδυνατούν ακόμα να συλλάβουν το ιστορικό βάρος των ημερών. Όπως και ο άνθρωπος που έβγαλε αυτή τη φωτογραφία. Είναι ο φωτορεπόρτερ του Associated Press Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ο οποίος έμελλε να καταγράψει με τον δικό του φακό  τη δραματική στιγμή της εισβολής του τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου.

Σαράντα έξι χρόνια μετά, σκέφτομαι ότι τα σημερινά παιδιά του Δημοτικού απέχουν από τον Νοέμβριο του 1973 όσο απείχαμε εμείς στην ηλικία τους από το «Όχι» του 1940. Ως υποχρεωτική σχολική γιορτή και ως προνομιακό πεδίο τοξικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ήταν αναπόφευκτο το «Πολυτεχνείο» να εξοβελιστεί στην περιοχή του μύθου.  Αν «ζει» κάπου, είναι πλέον μόνο στις καρδιές όσων το έζησαν και σημάδεψε τη νιότη τους. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή