Νέες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Νέες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο εξαιτίας της προειδοποίησης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler για μείωση περιθωρίων κέρδους λόγω αυστηρότερων εκπομπών ρύπων και των στοιχείων για ασθενείς οικονομικές επιδόσεις από τις μεγάλες οικονομίες. Λόγου χάριν, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,2% εν συγκρίσει με το 1,2% το 2018, ενώ η Γερμανία, αν και είχε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% και όχι συρρίκνωση, αυτή η αύξηση ήταν ισχνή. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,36%, ενώ στην αμερικανική αγορά, πριν από το κλείσιμο, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 σημείωναν απώλειες 0,06% και 0,02%. Το επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο είχε οδηγήσει τους αμερικανικούς δείκτες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αποδυναμώθηκε λόγω ανάμεικτων οικονομικών στοιχείων και εντεινόμενου προβληματισμού για την ενδεχόμενη μερική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας.

Σημειωτέον ότι, στις αρχές της εβδομάδας, ειδικά ο S&P 500 είχε αναρριχηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, διότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν αναθερμανθεί οι ελπίδες ότι συντόμως οι δύο εταίροι θα καταλήξουν σε μια πρώτη φάση συμφωνίας, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Συν τοις άλλοις, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η διαδικασία στο εμπορικό πεδίο δεν προχωρεί. Επιπροσθέτως, χθες δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία για την παραγωγή των εργοστασίων της Κίνας τον Οκτώβριο, που έδειξαν επιβράδυνση μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Κι αυτό, όπως επισημαίνουν αναλυτές, σημαίνει πως ολοένα και περισσότερο βαρύνει επί της διεθνούς οικονομίας ο σινοαμερικανικός πόλεμος. Ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας είχε σημαντικές απώλειες, δίνοντας ευρύτερα τον τόνο στις συναλλαγές. Η τιμή της μετοχής του τεχνολογικού κολοσσού Cisco, ειδικότερα, υποχώρησε, διότι εμφάνισε κέρδη κάτω από τις προσδοκίες, και αυτό θεωρείται σημάδι ότι οι επιχειρήσεις είναι συγκρατημένες και δεν δαπανούν όσο το αδιέξοδο στο σινοαμερικανικό εμπόριο δεν λύνεται.

Στη Γηραιά Ηπειρο η τιμή της μετοχής της Daimler υποχώρησε  έως και σχεδόν 3% λόγω προειδοποίησης για μείωση κερδών, και αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση μετοχής στον γενικό δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη. Αυτός ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,38%, με -0,80% έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με -0,10% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,41% ο FTSE MIB στο Μιλάνο, με -0,23% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Τέλος, η τιμή του Brent ενισχύθηκε 3 σεντς στα 62,40 δολάρια το βαρέλι, λόγω προβλέψεων του ΟΠΕΚ για μικρότερο πλεόνασμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή