Σχέδιο εισόδου στην ελληνική αγορά ενέργειας από την Italgas

Σχέδιο εισόδου στην ελληνική αγορά ενέργειας από την Italgas

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ των πυλών για την είσοδό της στην ελληνική αγορά ενέργειας βρίσκεται η Italgas. H μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της Ιταλίας και η τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ κοντά σε συμφωνία με την επίσης ιταλική Εni Gas e luce για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου που διαθέτει στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η Εni Gas e luce, θυγατρική του πετρελαϊκού κολοσσού ΕΝΙ, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στη λιανική φυσικού αερίου και ρεύματος μέσω της ΖeniΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας) και στον τομέα της διανομής φυσικού αερίου μέσω της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 49%.

Ποσοστό 51% στην εταιρεία διανομής αερίου ελέγχει η ΔΕΠΑ. Το ενδιαφέρον της Ιtalgas για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ συνδέεται με έναν στρατηγικό σχεδιασμό πλήρους ελέγχου των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ευκαιρία που δίνεται με την αναμενόμενη διάθεση σε στρατηγικό επενδυτή της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ Υποδομών, την εταιρεία δηλαδή που θα προκύψει από τη διάσπαση της ΔΕΠΑ και στην οποία θα μεταφερθεί ο κλάδος των υποδομών και οι συμμετοχές της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ Αττικής, την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και τη ΔΕΔΔΑ.

Πληροφορίες φέρουν τις δύο ιταλικές εταιρείες να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία πώλησης – εξαγοράς του 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να προηγηθεί του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Επαφές φαίνεται να έχουν γίνει και με την πλευρά της ΔΕΠΑ και του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε αντίθεση με την Ιtalgas, η στρατηγική της οποίας επικεντρώνεται στα δίκτυα, για την Εni Gas e luce η δραστηριότητα της διανομής δεν είναι ενταγμένη στη στρατηγική της. Αλλωστε, η μοναδική αγορά στην οποία διαχειρίζεται δίκτυο είναι η ελληνική. Στελέχη της Εni Gas e luce στα οποία απευθύνθηκε η «Κ», αν και απέφυγαν να σχολιάσουν τα περί πώλησης του ποσοστού τους στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ στην ομοεθνή τους εταιρεία, επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους για έξοδο από τη δραστηριότητα των δικτύων.

Η Εni Gas e luce είναι σε αναμονή των εξελίξεων στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σχετικά με το μερίδιό της στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ, χωρίς να αποκλείει ακόμα και το ενδεχόμενο παραχώρησής του, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Στόχος της Εni Gas e luce τα επόμενα χρόνια είναι να γίνει μια ευρωπαϊκή υπερδύναμη και στη λιανική εμπορία αερίου και ρεύματος όπου ήδη επιτυχημένα δραστηριοποιείται σε Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα (μέσω της ZeniΘ) και Σλοβενία. Με την αποεπένδυση στα δίκτυα η ΖeniΘ θα επιδιώξει την ενίσχυση της θέσης στην προμήθεια αερίου και ρεύματος.

Η Εni Gas e luce έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη διοίκηση της ZeniΘ και γι’ αυτό όχι μόνο της μεταφέρει καθημερινά την τεχνογνωσία της και τις βέλτιστες πρακτικές από τις ώριμες αγορές της Ευρώπης, αλλά είναι και διατεθειμένη να την ενισχύσει περισσότερο με επενδύσεις σε συστήματα, ανθρώπους και υπηρεσίες.

Η Εni Gas e luce δίνει μεγάλη έμφαση στην εμπειρία του πελάτη σε όλο το «ταξίδι» του, από την επιλογή έως και τη χρήση των προϊόντων και των υπηρεσιών, παρέχοντας υπηρεσίες και προϊόντα που βασίζονται στην καινοτομία, προκειμένου να καλύψει κάθε επιπλέον ανάγκη ενός νοικοκυριού, από ασφαλιστική κάλυψη έως και οικιακές συσκευές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή