Εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ – Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα

Εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ – Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανακοίνωσαν χθες η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ και το Ισραήλ για τη Λωρίδα της Γάζας, αν και οι διαφωνίες γύρω από τους όρους της εκεχειρίας απειλούν τη συμφωνία με κατάρρευση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ, η κατάπαυση του πυρός με αιγυπτιακή μεσολάβηση τέθηκε σε εφαρμογή χθες τα ξημερώματα, 48 ώρες μετά τη δολοφονία ανώτατου στελέχους της οργάνωσης σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Την εκεχειρία παραβίασαν, όμως, μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα, εκτοξεύοντας πέντε ρουκέτες με στόχο το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δύο από τις ρουκέτες καταρρίφθηκαν από την αντιπυραυλική άμυνα, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί Ισραηλινών κατοίκων.

Εκατοντάδες ρουκέτες

Μέχρι χθες, 34 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά πυροβολικού, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά και τρεις γυναίκες. Οι εκατοντάδες ρουκέτες που εξαπέλυσαν οι μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης προκάλεσαν παράλυση στο νότιο Ισραήλ, οδηγώντας εκατοντάδες κατοίκους στα καταφύγια. Δεκάδες Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες. Την ίδια ώρα, η κυρίαρχη παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα, η Χαμάς, απέφυγε να εμπλακεί στην αντιπαράθεση, ευνοώντας την αποκλιμάκωση της κρίσης. Από την πλευρά της, η Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε ως όρο της εκεχειρίας τη διακοπή των επιχειρήσεων εξόντωσης στελεχών της οργάνωσης από τον ισραηλινό στρατό, καθώς και τις βολές εναντίον παλαιστινιακών διαδηλώσεων στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Σε χθεσινές του δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ υπογράμμισε ότι η χώρα του θα τηρήσει μόνο περιορισμένη συμφωνία εκεχειρίας. «Η ηρεμία θα ανταμειφθεί με ηρεμία», είπε χαρακτηριστικά ο Κατζ.

Τη νύχτα της Τετάρτης, ισραηλινό πυραυλικό πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο οκταμελούς παλαιστινιακής οικογένειας. Γείτονες των θυμάτων ανέφεραν ότι όλα τα μέλη της οικογένειας ήταν άμαχοι. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε, όμως, ότι ο αρχηγός της οικογένειας, Ρασμί Αμπού Μαλούς, που ήταν μεταξύ των νεκρών, υπήρξε διοικητής πυροβολαρχίας ρουκετοβόλων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή