Η κλιματική αλλαγή… πλημμύρισε τη Βενετία

Η κλιματική αλλαγή… πλημμύρισε τη Βενετία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΝΕΤΙΑ. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναμενόταν να κηρύξει χθες τη Βενετία η ιταλική κυβέρνηση, μετά την πρωτοφανή για τα τελευταία 50 χρόνια άνοδο των υδάτων, που έφθασαν σε ύψος τα 187 εκατοστά, προκαλώντας πλημμύρα στον καθεδρικό ναό της, την παγκοσμίως διάσημη βασιλική του Αγίου Μάρκου, και διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κατοικίες της πόλης.

«Η πλημμύρα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην καρδιά της χώρας μας», είπε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει αμέσως δράση, προσφέροντας κεφάλαια και μέσα αντιμετώπισης της καταστροφής. «Πονάω όταν βλέπω την καταστροφή στην πόλη, τις ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά και την εμπορική δραστηριότητα να έχει γονατίσει», έγραψε στο Facebook ο Ιταλός πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει την κατασκευή συστημάτων άμυνας κατά της παλίρροιας, όπως είναι το σχέδιο «Μωυσής», ένας συνδυασμός υδραυλικών φραγμάτων που θα εμποδίζει την είσοδο των υδάτων στη λιμνοθάλασσα κατά τη διάρκεια της «aqua alta» (πλημμυρίδα). Η στάθμη των υδάτων δεν ξεπέρασε, όμως, το «ρεκόρ» του 1,94 μέτρου, που καταγράφηκε στις πλημμύρες του 1966.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Συντηρητικός δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο απέδωσε την καταστροφή στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι οι επιπτώσεις της φετινής πλημμύρας θα είναι μόνιμες και οδυνηρές για την ιστορική πόλη. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σημαντικές καταστροφές υπέστη η κρύπτη του 12ου αιώνα του καθεδρικού ναού του Αγίου Μάρκου, ενώ ειδικοί εξέφραζαν ανησυχίες για την κατάσταση των κιόνων της βασιλικής. «Οι ζημιές θα ανέλθουν και θα ξεπεράσουν τις εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», σημείωσε ο Μπρουνιάρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή