Σε ιστορικό υψηλό, στα 14 τρισ. δολάρια, το χρέος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ

Σε ιστορικό υψηλό, στα 14 τρισ. δολάρια, το χρέος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 14 τρισ. δολάρια, σε επίπεδο ρεκόρ, διαμορφώθηκαν τα συνολικά χρέη των αμερικανικών νοικοκυριών για δάνεια χάρη στην αύξηση των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Τα στεγαστικά δάνεια, συνολικού ύψους 9,44 τρισ. δολαρίων, εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των χρεών. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, οι οφειλές για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 31 δισ. δολάρια, ή κατά 0,3%. Οσον αφορά τα φοιτητικά δάνεια, διογκώθηκαν κατά 1,4% το τρίτο τρίμηνο αγγίζοντας το 1,5 τρισ. δολάρια, ενώ οι ανεξόφλητες οφειλές για πιστωτικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 13 δισ. δολάρια σε τριμηνιαία βάση.

Τα στοιχεία της Fed δείχνουν ότι ιδίως οι δανειολήπτες που κατοικούν σε γειτονιές με Αφροαμερικανούς αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους εγκαίρως. Επιπλέον, φαίνεται πως οι κάτοικοι των ίδιων περιοχών παίρνουν κατά μέσον όρο μεγαλύτερα δάνεια. Οι δυσκολίες αποπληρωμής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική εισοδηματική ανισότητα μεταξύ διάφορων περιοχών στις ΗΠΑ, όπως διαπίστωσαν αναλυτές της Fed.

Τα χρέη, ιδίως από τα στεγαστικά και αυτά που προκύπτουν από τις πιστωτικές κάρτες, υποστηρίζουν την κατανάλωση, που αποτελεί τον κυριότερο πυλώνα της οικονομίας των ΗΠΑ. Τα αμερικανικά νοικοκυριά ενθαρρύνονται από το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νοικοκυριά εκμεταλλεύονται το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού προκειμένου να εξασφαλίσουν μετρητά», σχολίασε ο Ντόνγκουν Λι, ερευνητής στη Fed, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, τα αμερικανικά νοικοκυριά ενδέχεται να δυσκολευθούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στην περίπτωση μιας ύφεσης, όταν δηλαδή αυξηθεί η ανεργία, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed, προειδοποίησε ότι το χρέος των επιχειρήσεων βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι τα καταναλωτικά δάνεια δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. «Η αναλογία μεταξύ δανεισμού των νοικοκυριών και εισοδήματος μπορεί να συγκριθεί με τα προ κρίσης επίπεδα και τα τελευταία χρόνια σταδιακά μειώνεται»,  δήλωσε ο Πάουελ, σύμφωνα με το CNN.

Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκε επίσης το ποσοστό των νοικοκυριών που καθυστερούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Οι συνολικές εκκρεμούσες οφειλές αυξήθηκαν στο 4,8% από 4,4%. Μεγάλη καθυστέρηση, ήτοι περισσότερο από 90 ημέρες, σημειώθηκε στην αποπληρωμή του 3% των καταναλωτικών δανείων, κατά κύριο λόγο σε φοιτητικά δάνεια. Περίπου το 10,9% των φοιτητικών δανείων αποπληρώθηκε με καθυστέρηση ή δεν έχει ακόμη αποπληρωθεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή