Τροπολογία για κοινόχρηστους χώρους του Ελληνικού

Τροπολογία για κοινόχρηστους χώρους του Ελληνικού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι στο Ελληνικό θα περιέλθουν στους δήμους πριν γίνει η παράδοση του ακινήτου στον ιδιώτη. Αυτό προβλέπει τροπολογία την οποία κατέθεσαν δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και έγινε αποδεκτή.

Στόχος είναι να κλείσει το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, με ρύθμιση στο ίδιο σχέδιο νόμου, η οποία μετέθετε ασαφώς στο μέλλον την παράδοση των χώρων αυτών, κατά τη βούληση του ιδιώτη.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με το οποίο θα επικυρωθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) της 25ης Σεπτεμβρίου, που ρύθμισε αρκετά ετερόκλητα θέματα, με κύριο την αντιμετώπιση των συνεπειών της χρεοκοπίας της Thomas Cook. Στην ΠΝΠ περιλαμβάνεται ρύθμιση για το Ελληνικό, με την οποία οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι του ακινήτου θα παραδίδονταν σε δεύτερο χρόνο στους δήμους, χωρίς να προσδιορίζεται αυτό χρονικά.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές, «τίθεται καταληκτική ημερομηνία παράδοσης των κοινόχρηστων χώρων από την Ελληνικό Α.Ε. στον Φορέα Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων με υπουργική απόφαση» και επιπλέον «αποσαφηνίζεται ότι οι χώροι αυτοί περιέρχονται στην κυριότητα των δικαιούχων τους αμέσως μετά τη διανομή του ακινήτου».

Αναβλητική αίρεση

Η διανομή του ακινήτου, δηλαδή η μεταβίβαση του 30% κατά πλήρη κυριότητα και του δικαιώματος επιφανείας για το υπόλοιπο 70% από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό Α.Ε., είναι μία από τις 11 αναβλητικές αιρέσεις που περιέχει η νομοθεσία για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και αποτελεί προϋπόθεση για να μεταβιβαστούν οι μετοχές της Ελληνικό Α.Ε. στην εταιρεία που ελέγχει η Lamda Development, ώστε να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της έκτασης.

Επομένως, η τροπολογία ορίζει ότι οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραδοθούν στους δήμους προτού αναλάβει τον χώρο ο ιδιώτης και σε χρόνο που θα οριστεί συγκεκριμένα.

Υπενθυμίζεται ότι η ασάφεια της αρχικής ρύθμισης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολεοδόμους και χωροτάκτες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θέτει για πρώτη φορά έναν ιδιώτη σε ρόλο ρυθμιστή του δημόσιου χαρακτήρα των κοινόχρηστων χώρων.

Επίσης, εις βάρος της κατατέθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τρεις φορείς, με κύριο τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή