Η Εθνική Χιλής στο πλευρό των διαδηλωτών

Η Εθνική Χιλής στο πλευρό των διαδηλωτών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές της Εθνικής Χιλής έκαναν κάτι που λίγοι περίμεναν και πολλοί θαύμασαν: αποφάσισαν να μην κατέβουν να παίξουν τον φιλικό αγώνα της προσεχούς Τρίτης κόντρα στο Περού, δηλώνοντας ομοφώνως ότι αφού εκπροσωπούν το έθνος των Χιλιανών, τη στιγμή αυτή προέχει ο αγώνας για ειρήνη και ισότητα.

Οι κοινωνικές ταραχές που σαρώνουν τη Χιλή από τις 18 Οκτωβρίου, με απολογισμό έως χθες 22 νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και συλληφθέντες, αλλά και δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές, έχουν και ποδοσφαιρικές συνέπειες, με «πάγωμα» των εγχώριων διοργανώσεων, απομάκρυνση του τελικού του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες από το Σαντιάγο και ματαίωση του φιλικού αγώνα της εθνικής ομάδας στη Λίμα.

Με αφορμή την αύξηση του εισιτηρίου στο μετρό του Σαντιάγο από 800 σε 830 πέσος, οι ταραχές πήραν μορφή χιονοστιβάδας, με καθημερινές διαδηλώσεις, άλλοτε ειρηνικές και άλλοτε με επεισόδια, λεηλασίες, πυρπόληση καταστημάτων και σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Δεν πρόκειται για καθαρά αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (άλλωστε αμφότερες οι κύριες πολιτικές παρατάξεις έχουν βρεθεί στην εξουσία τα τελευταία χρόνια χωρίς μεγάλες διαφορές) αλλά για κοινωνικό κίνημα κατά των ανισοτήτων, με αρχικό σύνθημα «δεν είναι τα 30 πέσος αλλά τα 30 χρόνια», αναφερόμενο στα χρόνια της μεταπολίτευσης, μετά την πτώση της χούντας του Αουγούστο Πινοσέτ το 1990. Ενα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι η αλλαγή του συντάγματος, και αυτό φαίνεται ότι θα ικανοποιηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ανασταλεί τα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, η CONMEBOL αφαίρεσε από τη χιλιανή πρωτεύουσα τη διοργάνωση του μονού τελικού του Κόπα Λιμπερταδόρες, και οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Χιλής συναντήθηκαν στο προπονητήριο της ομοσπονδίας και αποφάσισαν να μην αποπροσανατολίσουν τον κόσμο στη χώρα τους διά του ποδοσφαίρου, σε μια σπάνια (για το συγκεκριμένο γκρουπ ποδοσφαιριστών που σπαράσσεται από διχόνοια) ομοφωνία.

«Ως ομάδα αποφασίσαμε να μη δώσουμε το φιλικό, προ της κοινωνικής περίστασης που βιώνει η χώρα μας», έγραψαν σε κοινή τους δήλωση οι αρχηγοί Γάρι Μεδέλ και Αρτούρο Βιδάλ: «Είμαστε μεν ποδοσφαιριστές, αλλά πριν από όλα είμαστε πολίτες. Γνωρίζουμε ότι εκπροσωπούμε μια ολόκληρη χώρα και σήμερα η Χιλή έχει άλλες προτεραιότητες, πολύ πιο σημαντικές από το παιχνίδι της επόμενης Τρίτης», πρόσθεσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή