Συναντήσεις Κ. Φρουζή με στελέχη ΣΥΡΙΖΑ

Συναντήσεις Κ. Φρουζή με στελέχη ΣΥΡΙΖΑ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οι αναφορές, που σύμφωνα με πληροφορίες έκανε ο κ. Κ. Φρουζής σε συναντήσεις του με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατά το παρελθόν, φάνηκε να δίνουν τον τόνο κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα κατάθεσης του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis στην «Προανακριτική» της Βουλής. Η διαδικασία προέβλεπε την ολοκλήρωση της εισηγητικής τοποθέτησής του, αλλά και απαντήσεις σε ερωτήσεις βουλευτών – μελών της επιτροπής. Αξιοσημείωτο είναι πως καθώς οι πληροφορίες από τη συνεδρίαση και τα όσα είπε ο κ. Φρουζής αρκετές φορές εμφανίζονται με αποχρώσες διαφορές, έως και αντικρουόμενες –υπενθυμίζεται πως η διαδικασία είναι «απόρρητη»–, κοινοβουλευτικές πηγές αναλόγως της κομματικής προέλευσής τους έσπευδαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο της κατάθεσης, στην κατεύθυνση της υποστήριξης των εκατέρωθεν θέσεων των κομμάτων για την πολύκροτη και υπό διερεύνηση υπόθεση.

Ως προς το κεφάλαιο των συναντήσεών του με πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Φρουζής μεταξύ άλλων φέρεται να υποστήριξε ότι την περίοδο 2013-2014, όταν και κατεγράφη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε ποσοστό σχεδόν 50% λόγω νομοσχεδίου της κυβέρνησης Σαμαρά, ο ίδιος είχε πολλές επαφές με το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα όσο και στους Γ. Σταθάκη, Ν. Παππά, Γ. Δραγασάκη και Ανδρ. Ξανθό. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Φρουζή να σημειώνει ότι επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν τόσο η εξωνοσοκομειακή δαπάνη όσο και ο τζίρος της Novartis. Ως προς τα 10 πολιτικά πρόσωπα που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο την προηγούμενη περίοδο, ο κ. Φρουζής μεταξύ άλλων φέρεται να είπε: Δεν συνάντησε ποτέ τον κ. Αντ. Σαμαρά ούτε μετέφερε κάτι προς εκείνον τροχήλατη ή ιπτάμενη βαλίτσα. Επίσης, δεν συνάντησε τους Ευ. Βενιζέλο, Γ. Κουτρουμάνη και Δημ. Αβραμόπουλο. Τον πρώην πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο μία φορά τυχαία στο Μέγαρο Μουσικής, τον Γ. Στουρνάρα ως πρόεδρο του ΙΟΒΕ, ενώ άλλα πρόσωπα (όπως τους Ανδρ. Λοβέρδο, Αδ. Γεωργιάδη, Ανδρ. Λυκουρέντζο) παρουσία και άλλων, με την ιδιότητά του ως προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Ειδικότερα για τον κ. Λοβέρδο φέρεται να υποστήριξε ακόμα ότι η πολιτική του πρώην υπουργού Υγείας προκάλεσε ζημίες σε όλες τις εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά την άτυπη συνάντησή του με την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στην οποία είχε αναφερθεί την Τρίτη, ο κ. Φρουζής φέρεται να επανέλαβε ότι τον είχε καλέσει όχι για να ακούσει όσα εκείνος είχε να πει, αλλά για όσα εκείνη ήθελε να ακούσει. Σε ερώτηση, πάντως, για το εάν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα το όνομα των οποίων είχε εμπλακεί στην υπόθεση, ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε ότι η κυρία Τουλουπάκη δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ονόματά τους. Με αφορμή αυτό το τελευταίο, κύκλοι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι «ο κ. Φρουζής αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ποτέ δεν του έγινε αναφορά σε ονόματα πολιτικών από την κ. Τουλουπάκη, ούτε για τυχόν ευθύνες καθενός από αυτούς» και γενικεύοντας υποστήριξαν ότι η χθεσινή κατάθεση Φρουζή «καταρρίπτει οριστικά τους ισχυρισμούς Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis». Ωστόσο, ουδέν σχόλιο υπήρξε επί όσων αποδόθηκαν στον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis αναφορικά με τις επαφές του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο κ. Φρουζής –την κατάθεση του οποίου στην «Προανακριτική» θα ζητήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου– φέρεται επίσης να επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του ότι διοργάνωσε στο σπίτι του δείπνο για τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη ενόψει της εκλογής του στην αρχηγία της Ν.Δ., μιλώντας για οικογενειακές σχέσεις, καθώς ο πατέρας του ήταν γ.γ. υπουργείου επί πρωθυπουργίας Κων. Μητσοτάκη. Η κατάθεση του κ. Φρουζή, που χθες διήρκεσε από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ., αποφασίστηκε να συνεχιστεί σήμερα το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή