Οταν η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία

Οταν η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από δύο δεκαετίες κοφτερής σάτιρας, πριν από τρία χρόνια η λατρεμένη σειρά κινουμένων σχεδίων «South Park» συνάντησε ένα κομβικό σημείο. Στις 9 Νοεμβρίου του 2016, οι αθυρόστομοι δημιουργοί Τρέι Πάρκερ και Ματ Στόουν κυκλοφόρησαν πανικόβλητοι το 274ο επεισόδιο της σειράς με τίτλο «Oh Jeez», έπειτα από ένα μαραθώνιο σεναριακών διορθώσεων τελευταίας στιγμής. Η εξήγηση πίσω από τις χαοτικές αλλαγές προδίδεται από την ημερομηνία της προβολής: στόχος του επεισοδίου ήταν ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών, ωστόσο αρχικά οι σεναριογράφοι είχαν ολοκληρώσει το επεισόδιο υποθέτοντας πως την αναμέτρηση θα κέρδιζε η Χίλαρι Κλίντον.

«Το βράδυ εκείνο χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας», ανέφεραν πρόσφατα οι δημιουργοί, και η ύστατη προσπάθειά τους να προσαρμόσουν το χιούμορ τους στο απροσδόκητο αποτέλεσμα αποδείχθηκε άκαρπη. «Η 20ή σεζόν δεν ανέκαμψε ποτέ από το σοκ των εκλογών», έγραψε στην κριτική του ο Νταν Κάφρεϊ του A.V. Club, και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την ευρύτερη πορεία του καυστικού «South Park» έκτοτε. Η πρεμιέρα της σειράς το 2018 έκανε νέο ρεκόρ χαμηλής τηλεθέασης, ενώ οι κριτικοί έχουν αρχίσει να εικάζουν πως η επιτυχημένη σειρά του Comedy Central πλησιάζει σταδιακά προς το τέλος της.

Κάποτε, το «South Park» είχε να υπερηφανεύεται για την επιτυχία των χιουμοριστικών προβλέψεών του. Από το 2013 η σειρά είχε αναφέρει πως ο πόλεμος θα διεξάγεται με drones, ενώ επτά χρόνια πριν από την προβολή του «Brokeback Mountain», ο αγαπημένος ήρωας Κάρτμαν είχε μαντέψει πως μια ταινία με ένα ομόφυλο ζευγάρι καουμπόηδων θα κέρδιζε το Οσκαρ. Ωστόσο, τη σουρεαλιστική εποχή της προεδρίας του Τραμπ, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει το σουρεαλιστικό χιούμορ των Πάρκερ και Στόουν. Η νέα πνευματική σύμβουλος του Λευκού Οίκου –η τηλε-ευαγγελίστρια Πόλα Γουάιτ, η οποία υπόσχεται πως όποιος εναντιωθεί στον Αμερικανό πρόεδρο θα καίγεται αιωνίως στις πύλες της Κολάσεως– θα εθεωρείτο τραβηγμένη φιγούρα εάν ανήκε στο καστ των κινουμένων σχεδίων του «South Park». Σε τρία μόλις χρόνια, η κάποτε προφητική σειρά φαντάζει ήδη παρωχημένη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή