Πρωτοποριακό σινεμά στην Ταινιοθήκη

Πρωτοποριακό σινεμά στην Ταινιοθήκη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά την προσεχή Τετάρτη (20/11) το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, η μεγάλη διοργάνωση-θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Exile Room. Οπως υπενθυμίστηκε και στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου, φέτος η διοργάνωση έχει εορταστικό χαρακτήρα, μιας και συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής. Κάπως έτσι έχουν προγραμματιστεί δύο εβδομάδες (μέχρι 5/12) γεμάτες σινεμά, με πάνω από 160 ταινίες συνολικά, χωρισμένες σε αρκετά τμήματα, ειδικά αφιερώματα –από το ελληνικό «Κάτι τρέχει με την οικογένεια» μέχρι το… εμπνευσμένο «Μερικοί το προτιμούν μικρό», για τις μικρού μήκους– και πανελλήνιες πρεμιέρες. Στην αιχμή, φυσικά, βρίσκεται το Διεθνές Διαγωνιστικό με εννέα ταινίες, στην πλειονότητά τους δημιουργίες νέων σκηνοθετών, οι οποίοι πειραματίζονται κυρίως με τις τεχνικές της αφήγησης, συνδυάζοντας πολύ τελευταία τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ προκειμένου να προσεγγίσουν τα σύγχρονα ζητήματα. Εκτός από τους νέους, πάντως, στο φεστιβάλ θα εκπροσωπηθούν και ήδη καταξιωμένοι: Ο Πορτογάλος Μανουέλ ντε Ολιβέιρα, με εργογραφία που σε μεγάλο βαθμό θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα· ο Ιταλός Μάρκο Μπελόκιο, με σπουδαίες πολιτικές ταινίες· η ντοκιμαντερίστα Εύα Στεφανή, η οποία εστιάζει το έργο της στην αθέατη πλευρά της κοινωνίας και θα δώσει επιπλέον ένα masterclass στις 25/11.

Οσο για τις προβολές της έναρξης και της λήξης, που είναι προσβάσιμες μόνο με προσκλήσεις, αυτές φέτος θα αποτελέσουν κομμάτι της αγαπημένης ενότητας του κοινού «Αποκατεστημένες και υπέροχες»: Η «Χρυσή εποχή» του Λουίς Μπουνιουέλ θα ανοίξει το φεστιβάλ, ενώ για το τέλος υπάρχει το «Θαύμα στο Μιλάνο» του Βιτόριο ντε Σίκα, μαζί με το «Nimic», την καινούργια ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, με πρωταγωνιστές τον Ματ Ντίλον και τη Δάφνη Πατακιά. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στο περιθώριο της παρουσίασης, η πρόεδρος της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού, ανακοίνωσε την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού του ποσού των 25.000 ευρώ για την παρουσίαση και την πρώτη έκθεση του Μουσείου Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης, η οποία θα διοργανωθεί πιθανότατα τον Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή