Η Eurobank πούλησε 370 ακίνητα στο Brook Lane

Η Eurobank πούλησε 370 ακίνητα στο Brook Lane

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση δύο χαρτοφυλακίων με 370 ακίνητα συνολικής αξίας 84 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Eurobank, ενώ στην τελική φάση βρίσκεται η υπογραφή της συμφωνίας για τη μεταβίβαση και ενός τρίτου πακέτου που περιλαμβάνει 680 ακίνητα συνολικής αξίας 30 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα πρώτα μεγάλα πακέτα ακινήτων που μεταβιβάζει ελληνική τράπεζα, η πώληση των οποίων θα αποτελέσει πιλότο για το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά του real estate και η οποία εμφανίζει σαφή σημάδια ανάκαμψης.

Αγοραστής των πρώτων δύο πακέτων, που έχουν την επωνυμία project Opus και Resi, είναι το επενδυτικό fund Brook Lane Capital, που έχει αγοράσει από την Alpha Bank τα ακίνητα που ανήκαν στο παρελθόν στην «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική», έναντι τιμήματος 95 εκατ. ευρώ, και το κτίριο της Microsoft στη λεωφόρο Κηφισίας έναντι τιμήματος που ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε η Eurobank, η τράπεζα υπέγραψε με εταιρεία του ομίλου Brook Lane αρχικές συμφωνίες για την πώληση δύο χαρτοφυλακίων ακινήτων (Opus και Resi) και οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2020. Η συμφωνία αφορά χαρτοφυλάκια που θα περιλαμβάνουν περίπου 370 ακίνητα συνολικής

αξίας 84 εκατ. ευρώ και αν και το τίμημα δεν έχει ανακοινωθεί, οι πληροφορίες κάνουν λόγο discount της τάξεως του 15%-20%.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογηθεί η διαδικασία πώλησης σε ενδιαφερόμενο επενδυτή ακόμα ενός χαρτοφυλακίου, με την επωνυμία Star, που περιλαμβάνει περίπου 680 ακίνητα αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα και συγκεκριμένα το 50% βρίσκεται στην περιφέρεια, το 30% στην Αττική, το 10% στη Θεσσαλονίκη και το 10% στα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Star αναμένεται να κλείσει έως τα τέλη του μήνα σε private equity fund με έδρα το Λουξεμβούργο, που δραστηριοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Oπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Eurobank, «οι συμφωνίες αυτές επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά ακινήτων και εντάσσονται στη στρατηγική της τράπεζας για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κυριότητά της, στοχεύοντας στη μείωση του αριθμού των ακινήτων και στην αποτελεσματική αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρονται στην αγορά».

Το πακέτο Resi περιλαμβάνει 65 οικιστικά ακίνητα αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ το πακέτο Opus περιλαμβάνει 200 εμπορικά ακίνητα συνολικής αξίας 75 εκατ. ευρώ, όπως γραφεία, καταστήματα, βιομηχανικά ακίνητα, αποθήκες κ.ά. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει 140 εμπορικά ακίνητα αξίας 48 εκατ. ευρώ, 18 κτίρια γραφείων αξίας 29 εκατ. ευρώ, 7 βιομηχανικά ακίνητα αξίας 2,5 εκατ. ευρώ και 10 αποθηκευτικούς χώρους αξίας 1,5 εκατ. ευρώ. Η πλειονότητα αυτών των ακινήτων και συγκεκριμένα το 58% βρίσκεται στην Αττική, το 18% στη Θεσσαλονίκη, το 19% στη Μακεδονία (πλην Θεσσαλονίκης), στην Κεντρική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο και το 5% στη νησιωτική χώρα (Ιόνια νησιά, Αιγαίο και Κρήτη). Τα «φιλέτα» άνω των 2 εκατ. ευρώ του πακέτου Opus αριθμούν 8 ακίνητα συνολικής αξίας 33 εκατ. ευρώ, καθώς και άλλα 8 ακίνητα έως 2 εκατ. ευρώ, η συνολική αξία των οποίων φθάνει τα 11,5 εκατ. ευρώ. Στον μακρύ κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης 105 ακίνητα αξίας έως 250 εκατ. ευρώ και συνολικής αξίας 14,4 εκατ. ευρώ και άλλα 46 ακίνητα έως 500 εκατ. ευρώ το καθένα και συνολικής αξίας 15,7 εκατ. ευρώ κ.ά., που αποτελούν και τα «φιλέτα» του πακέτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή