«Ενεση» ρευστότητας έως 200 εκατ. ευρώ εξασφάλισαν τα ΕΛΤΑ

«Ενεση» ρευστότητας έως 200 εκατ. ευρώ εξασφάλισαν τα ΕΛΤΑ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αποπληρωμή του συνόλου των απαιτήσεων των ΕΛΤΑ από το ελληνικό Δημόσιο, ως αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή, εφόσον υλοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, απομακρύνει το ενδεχόμενο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, όπως προέκρινε το αρχικό σχέδιο διάσωσής της που εκπόνησε η προηγούμενη διοίκηση των ΕΛΤΑ με την PwC. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο προέβλεπε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΤΑ, τη χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού και εξόφληση απαιτήσεων καθολικής υπηρεσίας, ως εργαλείου εξυγίανσης της υπερχρεωμένης επιχείρησης.

Το ύψος της απαίτησης που θα καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ και θα εξοφλεί το σύνολο των απαιτήσεων της περιόδου 2013-2019. Σημειώνεται ότι οι απαιτήσεις έως το τέλος του 2018 ξεπερνούσαν τα 250 εκατ. ευρώ, αλλά έκτοτε το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διευκολύνει τη ρευστότητα των ΕΛΤΑ, έχει εκταμιεύσει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή επί των συνολικών απαιτήσεων. Ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες η επιχείρηση λαμβάνει έναντι της αποζημίωσης που διεκδικεί για την παρεχόμενη καθολική υπηρεσία.

Μέχρι σήμερα ο οργανισμός έχει εισπράξει μέσω προκαταβολών σχεδόν 90 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των οφειλομένων εκτιμάται για την περίοδο 2013-2019 σε 250 έως 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι τα ΕΛΤΑ στέλνουν την απαίτηση κάθε χρόνο στη κυβέρνηση, η οποία αποτιμάται από τη διοίκηση κοντά στα 40-50 εκατ. ευρώ. Η ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ) που ελέγχει το κόστος της υπηρεσίας, ωστόσο, συνήθως απομειώνει την απαίτηση της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην πλήρη αποπληρωμή των απαιτήσεων της καθολικής υπηρεσίας. Αντίθετα, φαίνεται πως δεν προτιμά μια άμεση αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς μια τέτοια διαδικασία μπορεί να εγείρει αιτιάσεις περί κρατικής ενίσχυσης της επιχείρησης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, και η αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας θα περάσει από την «κρησάρα» των κοινοτικών αρχών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα αργήσει να πάρει τις αποφάσεις, καθώς η σημερινή «αιμορραγία» της επιχείρησης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ηδη ο όμιλος ΕΛΤΑ εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, οι αρμόδιοι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας όλα τα αδιάθετα ποσά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) περιέρχονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Σχεδόν 142 εκατ. ευρώ αποφασίσθηκε να μεταφερθούν στα κρατικά ταμεία. Πολλοί συσχετίζουν τη μεταβίβαση των αποθεματικών αυτών με το σχέδιο εξυγίανσης των ΕΛΤΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή