Ο ΔΗΚΤΗΣ (15/11/19)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαφές του ΣΕΒ στις Βρυξέλλες

Στις 13 Νοεμβρίου η Business-Europe –η Ενωση των Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Συνδέσμων της Ευρώπης που στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον ΣΕΒ– παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προτάσεις της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας για την προγραμματική περίοδο 2019-2024. Στη συνάντηση παρευρέθησαν 50 ευρωβουλευτές και 20 πρόεδροι εθνικών εργοδοτικών φορέων και συζήτησαν για τις προοπτικές συνεργασίας στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην ευημερία των πολιτών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας παρέθεσε γεύμα εργασίας σε Ελληνες ευρωβουλευτές, κατά τη διάρκεια του οποίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε μια περίοδο οικονομικής ρευστότητας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, η αντιμετώπιση των προκλήσεων για τις επιχειρήσεις, όπως η μετάβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προάσπιση του διεθνούς εμπορίου, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν δράσουμε συλλογικά και με στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Ανέβηκαν εκ νέου οι τόνοι για το clawback

Τεταμένο ήταν το κλίμα που επικράτησε χθες κατά τη διάρκεια ημερίδας για το clawback και τη φαρμακευτική δαπάνη, στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου ανέφεραν (σε όλους τους τόνους) ότι το clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των εταιρειών, ζητώντας από την πολιτεία να προβεί στη λήψη μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης. Εντάσεις όμως ενδέχεται να υπάρξουν και το επόμενο διάστημα, με αφορμή σκέψεις του υπουργείου για κατανομή του clawback.

Στις Αττικές Εκδόσεις η ιστοσελίδα thetoc.gr

Αντί 399.901 ευρώ απέκτησαν οι Αττικές Εκδόσεις την επιχείρηση ενημέρωσης μέσω Διαδικτύου TOC Digital Media Yπηρεσίες Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία απέκτησε το σύνολο των μετοχών της επιχείρησης που λειτουργεί τις διαδικτυακές ενημερωτικές σελίδες thetoc.gr και thewomantoc.gr. Σύμφωνα με τον όμιλο Αττικών Εκδόσεων, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του, συνεχίζοντας τις επενδύσεις του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (digital media), με σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό του.

Η νομισματική χαλάρωση μπορεί να περιμένει

Για τον Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, και τον Ολλανδό ομόλογό του Κλάας Κνοτ δεν χρειάζεται η ΕΚΤ να σπεύσει να χαλαρώσει έτι περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της, αλλά να επανεξετάσει εις βάθος τη στρατηγική της. Ο μεν Γάλλος επεσήμανε χθες πως δεν είναι πιθανή νέα μείωση επιτοκίων. Ο δε Ολλανδός τόνισε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να δείξει προσοχή στη χρήση μη συμβατικών εργαλείων, όπως η ποσοτική χαλάρωση. Μία ημέρα πριν η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, για να βελτιώσει το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των στελεχών της τραπέζης, οργάνωσε ανεπίσημη συνάντηση σε ένα ιστορικό κάστρο, που λειτουργεί σήμερα ως πολυτελές ξενοδοχείο.

«Τρίπλα» για μείωση ληξιπρόθεσμων

Ενας από τους λόγους για τους οποίους δεν μειώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες, είναι επειδή απαιτείται από τους τελευταίους να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, προκειμένου να πάρουν τα λεφτά που τους οφείλουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης. Ετσι, ενώ το Δημόσιο μπορεί να πληρώσει, ιδιώτες χωρίς ενημερότητα δεν δικαιούνται να εισπράξουν και τα ληξιπρόθεσμα συσσωρεύονται. Με τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο να καταθέτει τις οφειλές του στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να διαγράφεται η οφειλή του. Ετσι μειώνεται, στα χαρτιά τουλάχιστον, το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, όπως απαιτούν οι δανειστές. Από εκεί και πέρα, το αν θα εισπράξει τις οφειλές ο δικαιούχος, εξαρτάται από τον τελευταίο και τη δυνατότητά του να προσκομίσει τα δικαιολογητικά ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητάς του. Η τροπολογία τού δίνει 5 χρόνια καιρό να το κάνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή