Εντονη κριτική Ευρωκοινοβουλίου κατά Πολωνίας

Εντονη κριτική Ευρωκοινοβουλίου κατά Πολωνίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σφοδρές επικρίσεις κατά του νομοσχεδίου που συζητείται στο πολωνικό Κοινοβούλιο και αφορά την ποινικοποίηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανηλίκων, διατύπωσε χθες το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό συμβαίνει «με πρόσχημα την αποτροπή της παιδοφιλίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο, που υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στην Ευρωβουλή. Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι στόχος είναι ο περαιτέρω στιγματισμός ομοφυλοφίλων και τρανς ατόμων στην Πολωνία. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει «έως και δύο χρόνια φυλάκιση για όσους προπαγανδίζουν ή νομιμοποιούν το σεξ μεταξύ ανηλίκων». Οσοι χρησιμοποιούν την επαγγελματική τους ιδιότητα, π.χ. ως εκπαιδευτικοί σε σχολεία, θα αντιμετωπίζουν ακόμη αυστηρότερες ποινές. Αιτία για τη θέσπιση του νόμου είναι η «προστασία παιδιών και νέων από τη σεξουαλική διαφθορά και την ηθική κατάπτωση».

Πίσω από την προώθηση της σχετικής διάταξης βρίσκεται η καθολική οργάνωση «Σταματήστε την παιδοφιλία», που εισήγαγε το νομοσχέδιο μέσω μιας πρωτοβουλίας πολιτών. Η Βουλή, στην οποία κυριαρχεί το κυβερνών υπερσυντηρητικό κόμμα PiS, είχε συζητήσει το ζήτημα τον Οκτώβριο. Με ενέργειες των κομμάτων της πολωνικής αντιπολίτευσης το θέμα έφτασε χθες μέχρι την ημερήσια διάταξη του Ευρωκοινοβουλίου. Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες κατηγορήθηκαν από το κυβερνών κόμμα ότι διέπονται από ιδεολογία φίλα προσκείμενη στους παιδεραστές.

Η Συντηρητική πολιτικός της χώρας Ελζμπιέτα Λουκατσέιφσκα, στέλεχος του κόμματος ΡΟ, κατήγγειλε από την πλευρά της την κυβέρνηση ότι δεν αντιλαμβάνεται λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα, εάν θεωρεί ότι η έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης προστατεύει από την παιδοφιλία. «Η κυβέρνηση της Πολωνίας προκαλεί φόβο», σχολίασε ο Γερμανός πολιτικός των Πρασίνων Ράσμους Αντερσεν. Εκείνοι που πλήττονται κυρίως είναι οι νέες γυναίκες και οι ομοφυλόφιλοι. Επικεφαλής της καμπάνιας κατά του νομοσχεδίου έχει τεθεί η Ανια Ρούμπικ, μοντέλο, η οποία έχει αναδειχθεί σε σύμβολο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Αφότου έγινε ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία της πατρίδας της. Ετσι, εξέδωσε ένα βιβλίο για εφήβους, το οποίο έχει στόχο να αντιμετωπίσει τα διδάγματα της Καθολικής Εκκλησίας. Αυτό ωστόσο για την Πολωνία είναι κάτι σχεδόν ανέφικτο, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα και την ιδιαίτερα συντηρητική πολιτική που ακολουθεί η εθνικιστική κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πολωνία σήμερα ο Ιησούς Χριστός θεωρείται ο επίσημος ηγεμόνας, κυριαρχεί έντονη αντιμεταναστευτική ρητορική, καθώς οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες κατηγορούνται για την εξάπλωση ασθενειών, αλλά και θεωρίες όπως ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια και μπορεί να θεραπευθεί. Η πολωνική αντιπολίτευση εκφράζει τον φόβο πως η χώρα διολισθαίνει σε έναν «νέο Μεσαίωνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή