Mια ξεχωριστή εορτή για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στην Αθήνα

Mια ξεχωριστή εορτή για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στην Αθήνα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σημερινοί έφηβοι δεν υποψιάζονται τη μακρά κυοφορία που χρειάστηκε για την πολιτική ηγεσία, αλλά και για τους ίδιους τους λαούς, ώστε να γεννηθεί η Ενωμένη Ευρώπη. Η νομισματική ένωση, η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων, η αίσθηση του συνανήκειν στη Γηραιά Ηπειρο, ήταν κάτι δεδομένο. Είναι, λοιπόν, πολύ θετικό να βλέπουμε πρωτοβουλίες, ήδη στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες να εξηγούν στα παιδιά πως όλα αυτά που σήμερα απολαμβάνουν ως Ευρωπαίοι πολίτες, προήλθαν από σημαντικά γεγονότα με καθοριστικό ιστορικό αποτύπωμα. Πριν από λίγες ημέρες έγινε μια καταπληκτική εορτή στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στην οποία πρωταγωνίστησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της DSA Γερμανικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Mια ξεχωριστή εορτή για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στην Αθήνα-1

Με όπλο την έμπνευση, ζωγράφισαν εικόνες στο Τείχος.

Ιδού το happening: τα παιδιά έκτισαν ένα τείχος από χαρτόκουτα. Τα ένωσαν, τα κόλλησαν και –συμβολικά– χωρίστηκαν στις δύο πλευρές του. Πήραν τα πινέλα, τις μπογιές, την έμπνευση και το ταλέντο τους και ζωγράφισαν επάνω στη χάρτινη επιφάνεια, γέμισαν το τείχος με χρώματα, με εικόνες, με τη φαντασία και την αισιοδοξία της δικής τους γενιάς. Το «τείχος» έγινε ένα μικρό έργο τέχνης. Οι μαθητές, στη συνέχεια, προχώρησαν σε μία συμβολική κίνηση: αφαίρεσαν σταδιακά τα χαρτόκουτα του τείχους και γκρέμισαν αυτό που τα χώριζε.

Mια ξεχωριστή εορτή για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στην Αθήνα-2

Ο Νίκος Δένδιας χαιρετά μαθητή, στη γιορτή.

Στην εκδήλωση «Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, έδωσε το «παρών» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ μίλησε στους μαθητές για εκείνη την εποχή, που η Ευρώπη ήταν διχασμένη: «Η γενιά μου έχει την υποχρέωση να μεταφέρει την εμπειρία που, ευτυχώς, δεν έχετε ζήσει, για την έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας», τους είπε με έμφαση.

Mια ξεχωριστή εορτή για την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στην Αθήνα-3

Η Sonja Bohnet μιλάει με συγκίνηση για την επέτειο.

Οι διευθυντές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής, Annete Brunke-Kullik και Σταύρος Σάββας, υπογράμμισαν ότι η κοινή εκδήλωση δεν βοηθά να οικοδομηθούν γέφυρες μόνο με τη Γερμανία, αλλά και μεταξύ των μαθητών των δύο γερμανόφωνων σχολείων. Η Sonja Bohnet, σύμβουλος για ζητήματα Πολιτισμού και Πολιτικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, υπογράμμισε με τη σειρά της ότι «η επανένωση της Γερμανίας ήταν αυτή που κατέστησε εφικτή την ενωμένη Ευρώπη – τη δική μας, σημερινή Ευρώπη, στην οποία νέοι άνθρωποι, όπως εσείς, μπορούν να αποφασίσουν ελεύθερα αν θα σπουδάσουν στην Αθήνα, στη Βουδαπέστη ή στο Μόναχο, ή αν θα περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Μεσόγειο ή στη Βαλτική Θάλασσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή