Το Κονκλάβιο (15/11/19)

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και μάρτυρες και υπόλογοι

Εχω την εντύπωση ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της ειδησεογραφίας των ημερών. Δεν θα σας κουράσω με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από τη χθεσινή του κατάθεση στην Προανακριτική για τη Novartis και στρέφονται γύρω από το ενδεχόμενο η προστατευόμενη μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Αιτακερίνη Κελέση» να είναι πρώην συνεργάτις του.

Θα σας αναφέρω, όμως, λεπτομέρεια που μου μετέφερε «βαθύ λαρύγγι» της Προανακριτικής και η οποία εκτιμώ ότι δεν είναι άνευ σημασίας. Ο Φρουζής ρωτήθηκε για δύο συγκεκριμένους πρώην συνεργάτες του που κατέθεσαν και αν είχαν αντιδικία μαζί του. Για τη μία απάντησε ότι πράγματι ήταν σε αντιδικία μαζί του, γιατί του είχε υπεξαιρέσει χρήματα από προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και μάλιστα όταν κατέθετε ως μάρτυρας. Για τον άλλον σημείωσε ότι είχε υπεξαιρέσει χρήματα από την εταιρεία – τον έδιωξαν. Αμφότεροι είναι οικονομικά υπόλογοι και ελεγχόμενοι από τη Δικαιοσύνη για τις ενέργειές τους. Οπερ σημαίνει ότι κάποιος δύσπιστος θα μπορούσε να υποθέσει ότι ήταν επιρρεπείς στην άσκηση πιέσεων όταν κατέθεταν. Προφανώς το ζήτημα των δύο θα έχει συνέχεια…

Δεν ταυτίζεται

Δεν φαίνεται να «τρελαίνεται» με την εικόνα που βγάζουν πολλοί στο κόμμα του αυτές τις μέρες και στην ουσία ταυτίζονται με τους μπαχαλάκηδες. Αναφέρομαι στον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, τουλάχιστον, αυτό αφήνει να εννοηθεί σε συνομιλητές του. Νομίζω, πάντως, ότι ίσως μια καλή ιδέα θα ήταν αυτό να το έλεγε και δημοσίως.

«Πορτοκαλί » αλληλέγγυοι

Τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο, ειδικά όταν αφορά σύμβολα. Αναφέρομαι στον λογότυπο του 13ου συνεδρίου της Ν.Δ., που έχει χρώμα πορτοκαλί. Οχι τυχαία, καθώς το πορτοκαλί είναι το χρώμα που επέλεξε και ο ΟΗΕ για να επιδείξει την αλληλεγγύη του έναντι των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας. Κάπως έτσι και η Ν.Δ. γίνεται πορτοκαλί αλληλέγγυα έναντι των γυναικών. Κατά τα λοιπά, δεν μου κάνει εντύπωση που το σήμα της Ν.Δ. είναι ελαφρώς εξαφανισμένο από τον λογότυπο, όπως θυμίζω ότι συνέβη και σε όλες τις τελευταίες εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ (και φέτος και πέρυσι). Τυχαίο; Δεν νομίζω. Η διεύρυνση της Ν.Δ. είναι εγχείρημα που ο Μητσοτάκης δεν θεωρεί ότι τελείωσε με τη νίκη στις 7 Ιουλίου.

Να μπει κανείς ή να μην μπει;

Επίσημη πρώτη για τον Γιώργο Παγουλάτο στο τιμόνι του ΕΛΙΑΜΕΠ τη Δευτέρα στην «Αίγλη» του Ζαππείου, με μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση (μαζί με το Ιδρυμα «Φρίντριχ Εμπερτ») που αφορά τον πυρήνα του ευρωπαϊκού ντιμπέιτ μετά την «πόρτα» που είδαν κατάμουτρα η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αλλά και την ασθμαίνουσα ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. «Να μπει κανείς ή να μην μπει στην Ε.Ε.;», είναι περίπου το βασικό ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ομιλητές.

Μεταξύ αυτών, ο πρέσβης Κρίστιαν Μπέργκερ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Τουρκία, η πρέσβειρα της Αλβανίας στην Ελλάδα Αρντιάνα Χομπντάρι, δύο σύμβουλοι του Ζόραν Ζάεφ, η διευθύντρια του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις σχέσεις με την Ε.Ε., αλλά και οι Θάνος Ντόκος, Μαριλένα Κοππά, Γιάννης Αρμακόλας και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Μικρό διάλειμμα

Μικρή απουσία από τις υπουργικές υποχρεώσεις για τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος πληροφορούμαι ότι χθες ξέφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου και μπήκε σε ένα αεροπλάνο με προορισμό το Λονδίνο. Αυτό, προκειμένου να παραστεί στο King’s College στην παρουσίαση του ολοκαίνουργιου βιβλίου του που μόλις κυκλοφόρησε στα αγγλικά («New Economic Constitutionalism in Europe», Hart Publishing). To πόνημα του Γεραπετρίτη πραγματεύεται τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ευρωζώνη στη συνταγματική τάξη των ευρωπαϊκών χωρών. Υποθέτω ότι το ελληνικό παράδειγμα από μόνο του αρκεί. Για το βιβλίο μίλησαν η βαρώνη Φόκνερ, βουλευτής και νομικός, ο καθηγητής στην Οξφόρδη Πολ Κρεγκ και ο καθηγητής στο King’s College Τάκης Τριδήμας. Ολο αυτό υποτίθεται ότι είναι διάλειμμα πριν από την έναρξη της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση τη Δευτέρα στην Ολομέλεια, όπου και θα ξημεροβραδιάζεται ο Γεραπετρίτης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή