Στο επίκεντρο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας

Στο επίκεντρο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, επηρεάζοντας τις κινήσεις στις παγκόσμιες αγορές. Σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, έχει σημειωθεί πρόοδος στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων και η επίτευξη της λεγόμενης «Πρώτης Φάσης» της εμπορικής συμφωνίας «είναι κοντά». Εντούτοις, οι επενδυτές διατηρούν επιφυλακτική στάση για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υπογραφή μιας συμφωνίας ώστε να δοθεί τέλος στον εμπορικό πόλεμο των δύο χωρών, που επηρεάζει αρνητικά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Πρόσφατα δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι το θέμα αγορών αγροτικών προϊόντων δημιουργεί εμπόδιο στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, ο Αμερικανός σύμβουλος τόνισε ότι αν και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο των συνομιλιών, δεν είναι ακόμα έτοιμος για την υπογραφή μιας συμφωνίας, ενώ ανώτατος αξιωματούχος στο υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έκανε σαφές ότι η ακύρωση των δασμών που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες, αποτελεί προϋπόθεση για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας. Παράλληλα, τα πρόσφατα ασθενή στοιχεία από την Κίνα υποδηλώνουν κίνδυνο περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του έτους και κάνουν σαφή την ανάγκη επιπλέον μέτρων στήριξής της από τις Αρχές.

Στην Ευρωζώνη, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου από τη Γερμανία αιφνιδίασαν θετικά. Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, το ΑΕΠ σημείωσε ρυθμό αύξησης 0,1% σε τριμηνιαία βάση έπειτα από συρρίκνωση 0,2% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, διαψεύδοντας την αγορά που ανέμενε συρρίκνωση για δεύτερο συνεχές τρίμηνο και, κατά συνέπεια, τεχνική ύφεση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν. Οπως προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, αν και αποφεύχθηκε οριακά η τεχνική ύφεση, ο ρυθμός αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας είναι υποτονικός, με τους επενδυτές να ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μεγάλη έκθεση του μεταποιητικού τομέα της χώρας στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι εξελίξεις αυτές ευνόησαν τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, με τους αμερικανικούς και γερμανικούς τίτλους να κινούνται ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, καλύπτοντας μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας. Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. κατέγραφε οριακά εβδομαδιαία κέρδη 0,1% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, έπειτα από προσωρινή πτώση την προηγούμενη ημέρα σε χαμηλό ενός μήνα 1,0987, καθώς το δολάριο ευνοήθηκε από την ανησυχία των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ/Κίνας, ενώ το κοινό νόμισμα δεν κατάφερε να επωφεληθεί από τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή