Στο 27,4% η ανεργία των νέων στην Τουρκία

Στο 27,4% η ανεργία των νέων στην Τουρκία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανεργία στην Τουρκία αυξήθηκε στο 14% το τρίτο τρίμηνο του 2019, ενώ η ανεργία των νέων εκτοξεύθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ 27,4%, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης εξακολουθούν να πλήττουν την αγορά εργασίας. Η νομισματική κρίση που είχε πλήξει την τουρκική οικονομία τον Αύγουστο του 2018 οδήγησε σε μεγάλη μείωση της ζήτησης και σε μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού που πέρυσι τον Νοέμβριο είχε αγγίξει το 25%. Η άνοδος του πληθωρισμού μείωσε δραματικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αναγκάζοντας πολλές επιχειρήσεις να προβούν σε απολύσεις. Το τρίτο τρίμηνο του 2018 η ανεργία στην Τουρκία είχε καταγραφεί στο 11,1%, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας. Η ανεργία των νέων αυξήθηκε πολύ περισσότερο, αφού το τρίτο τρίμηνο του 2018 ήταν 20,8%.

Βέβαια, από την αρχή του έτους παρατηρείται διστακτική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ανεργία από το 14,7% το πρώτο τρίμηνο στο 14% το τρίτο τρίμηνο. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης, η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 12,9% στο τέλος του 2019 και στο 11,8% στο τέλος του 2020.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 η τουρκική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 2,4%, ενώ το δεύτερο τρίμηνο η συρρίκνωση περιορίστηκε στο 1,5%. Καθώς υποχωρεί ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι πλέον μονοψήφιος, ανακάμπτει η εσωτερική ζήτηση, ενώ στην αναθέρμανση της οικονομίας συνέβαλε και η μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, στην οποία προχώρησε η τουρκική κεντρική τράπεζα τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή