Πλημμύρισε ξανά η Βενετία, στο 1,54 μ. το νερό

Πλημμύρισε ξανά η Βενετία, στο 1,54 μ. το νερό

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΝΕΤΙΑ. Οι σειρήνες της Βενετίας ήχησαν ξανά χθες τα ξημερώματα, προειδοποιώντας τον πληθυσμό ότι έρχεται νέα πλημμύρα, μόλις τρεις ημέρες μετά την καταστροφή της Τρίτης, που ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας πεντηκονταετίας. Τα νερά χθες έφθασαν σε ύψος το 1 μέτρο και 54 εκατοστά, πλημμυρίζοντας το 70% της πόλης και προξενώντας ανυπολόγιστες ζημιές, πέρα από το 1 δισ. ζημιών της Τρίτης, όταν τα νερά είχαν φθάσει το 1 μέτρο και 87 εκατοστά.

«Ο σιρόκος συνεχίζει να φυσάει. Παρακαλώ ενημερωθείτε για τη στάθμη των υδάτων», είπε ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάνο. Γαλότσες και άλλα μέσα αδιαβροχοποίησης των ποδιών αποδείχτηκαν άχρηστα, λόγω του μεγάλου ύψους των υδάτων, ενώ η πλατεία – λίμνη του Αγίου Μάρκου έκλεισε. Επίσης, η κρύπτη του ναού του Αγίου Μάρκου, που είχε πλημμυρίσει την Τρίτη, πλημμύρισε εκ νέου χθες, ενώ καφετέριες, τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια και πάσης φύσεως ισόγεια κτίσματα απέκτησαν μικρές πισίνες στο εσωτερικό τους, τις οποίες οι ιδιοκτήτες προσπαθούσαν να αποστραγγίξουν με αντλίες. Πολλά καταστήματα είναι κλειστά εδώ και δέκα ημέρες, όταν τα ύδατα έφθασαν το 1 μέτρο και 10 εκ., ενώ για τις άμεσες παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κόντε εξήγγειλε πακέτο 20 εκατ. ευρώ.

Εκτακτη ανάγκη

«Είναι σοκαριστικό να περπατάς βουτηγμένος στα νερά», δήλωσε ο 18χρονος Μεξικανός τουρίστας Οσκαρ Καλσάντα. «Πρέπει να το δεις για να το πιστέψεις». Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών εξαιτίας της τήξης των πάγων απειλεί περιοχές χαμηλού υψομέτρου σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ η Βενετία, χτισμένη καθώς είναι στο νερό, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Το κύμα σφοδρής κακοκαιρίας επανέφερε στην επικαιρότητα τις συζητήσεις για το «γεφύρι της Αρτας» των ιταλικών δημοσίων έργων, δηλαδή το σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας «Μωυσής», το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2003 και όφειλε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Οι Αρχές υποσχέθηκαν ότι έως το 2021 το έργο θα έχει παραδοθεί.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά τα καταφέρνουμε», δήλωσε ο δήμαρχος Μπουνιάρο, αποδίδοντας την ένταση των φαινομένων στην κλιματική αλλαγή. «Η Βενετία είναι η υπερηφάνεια όλης της Ιταλίας. Είναι κληρονομιά όλων, μοναδική στον κόσμο. Χάρη στη βοήθειά σας, θα ξαναλάμψει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή