Γιάννης Παλαιολόγος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Η δύσκολη ευρωπαϊκή μετάβαση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είδους χρονιά θα είναι το 2020 για την Ευρώπη; Στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκα στις αρχές του μήνα –κατά τις ημέρες που ήταν προγραμματισμένη η επίσημη έναρξη της θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής–, επικρατεί μια αίσθηση παράλυσης. Η απερχόμενη Επιτροπή δεν μπορεί να λάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ενώ η διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δίνει αγώνα για να προλάβει να αναλάβει τα ηνία την 1η Δεκεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε τον διορισμό του Γάλλου Τιερί Μπρετόν (του δεύτερου υποψηφίου του Εμανουέλ Μακρόν) και της Ρουμάνας Αντίνα-Ιοάνα Βαλεάν, αλλά δεν έκανε το ίδιο με τον Ούγγρο υποψήφιο για τη θέση του επιτρόπου Διεύρυνσης, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε γραπτές ερωτήσεις τη Δευτέρα.

Παράλληλα, η Επιτροπή ξεκίνησε νομικές διαδικασίες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού ενημερώθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον ότι δεν θα προτείνει νέο επίτροπο πριν τη διενέργεια των βρετανικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Οι νομικές υπηρεσίες των Βρυξελλών αναζητούν τη συνταγή που θα επιτρέψει στη νέα Κομισιόν να αναλάβει καθήκοντα με τη θέση του Βρετανού επιτρόπου κενή.

Ολα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας, αποκλινουσών προτεραιοτήτων και εξελίξεων που απειλούν τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο και την ευημερία της. Στο εσωτερικό μέτωπο, η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η νέα ευρωπαϊκή ηγεσία το 2020. Tα σχέδια της νέας Επιτροπής για την παρουσίαση ενός συνολικού πακέτου (αναμόρφωση Δουβλίνου, επιστροφές, συμφωνίες επανεισδοχής, νόμιμη μετανάστευση, νέοι κανόνες Σένγκεν, νέα Frontex) στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους μοιάζουν υπερβολικά φιλόδοξα.

Η απροθυμία των ανατολικών χωρών να επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί παραμένει ακλόνητη. Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στη Συρία ενδέχεται να δημιουργήσουν νέα κύματα αφίξεων στις ελληνικές ακτές.

Κατά τα άλλα, η εκκρεμότητα του Brexit δεν αποκλείεται να παραταθεί πέραν της 31ης Ιανουαρίου, ενώ ακόμα και αν ο Τζόνσον κερδίσει την πλειοψηφία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει, οι διαπραγματεύσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να είναι επώδυνες.

Η αποστροφή του Μακρόν για το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ και η προώθηση μιας επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία έχουν δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις με τη Γερμανία. Στο οικονομικό μέτωπο, με τη γερμανική οικονομία στα όρια της ύφεσης, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να διογκωθεί κατά μόλις 1,1% φέτος και 1,2% το 2020. Περαιτέρω αναταραχή στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας ή ΗΠΑ - Ε.Ε. θα επηρεάσει αρνητικά αυτές τις προβλέψεις.

Η νέα Κομισιόν, σύμφωνα με την πρόεδρό της, έχει «γεωπολιτικές» φιλοδοξίες. Ο δρόμος ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της Ευρώπης, όμως, θα αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσβατος αν αυτοί που κάθονται στις πρώτες θέσεις διαφωνούν για τον δρόμο.  

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ