Η βάση του 3% δίνει «γραμμή» στο κόμμα του 32%

Η βάση του 3% δίνει «γραμμή» στο κόμμα του 32%

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δημόσιο μήνυμα με αποδέκτη την εσωκομματική αντιπολίτευση έστειλε εντός της εβδομάδας ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς την εσωτερική σύγκρουση που διεξάγεται στο κόμμα του. Ο τέως πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κοζάνη, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» ένα κόμμα «του 32% να έχει οργανωτική δομή που αντιστοιχεί σε κόμμα του 3%», καλώντας τους πολίτες να γίνουν μέλη.

Σύμφωνα με έμπειρα κομματικά στελέχη, ο κ. Τσίπρας με τη συγκεκριμένη αποστροφή έστειλε σαφές μήνυμα «ώς εδώ και μη παρέκει» στην εσωκομματική αντιπολίτευση, που βάζει διαρκώς τρικλοποδιές στη διεύρυνση του κόμματος. Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, η λεγόμενη ομάδα των «53» κινείται εκ νέου. Την προηγούμενη εβδομάδα, σε συγκέντρωση που έκαναν, συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις, με την κριτική στην ηγετική ομάδα να εστιάζει σε δύο βασικά σημεία: Πρώτον, στο είδος της αντιπολίτευσης, με πολλά στελέχη των «53» να θεωρούν πως αυτή πρέπει να έχει πιο έντονα αριστερά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Δεύτερον, επανήλθε το θέμα των μελών, όπου εκφράστηκαν φόβοι για μέλη-φαντάσματα. Η προσέγγιση αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που θέλουν τις σημερινές νομαρχιακές να «μπλοκάρουν» το πολυπόθητο άνοιγμα.

Τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, όμως, δείχνουν να προσκρούουν σε μια κεντρική αντίφαση. Ενώ στα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί το «άνοιγμα», στην πράξη ακολουθεί μια πολιτική που δείχνει σταθερά προσανατολισμένη στην παλιά βάση του κόμματος, που θεωρητικά είναι η εσωκομματική του αντιπολίτευση. Εντός της εβδομάδας εμφανίστηκε εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ προ του 2015. Η αξιωματική αντιπολίτευση αφενός επέλεξε την υποβάθμιση της ανομίας που εντοπίστηκε στα υπόγεια της ΑΣΟΕΕ (ξύλινα κοντάρια, υλικά για μολότοφ, κράνη, σφυριά, πέτρες, διαρρηκτικά εργαλεία), με χαρακτηριστική περίπτωση τον τέως κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, που είπε «καλά, δεν βρέθηκαν και καλάσνικοφ». Αντίθετα, έκανε την επανεμφάνισή του ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να τεθεί επικεφαλής σε κοινωνικές αντιδράσεις, όπως αυτές που δημιουργήθηκαν μετά τη χρήση δακρυγόνων από δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον φοιτητών στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, όταν οι τελευταίοι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της Πρυτανείας να κλείσει η σχολή μετά την αποκάλυψη της «γιάφκας».

Αλλά δεν ήταν μόνο η αντίδραση στα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πολιτεύεται για την ικανοποίηση της παλιάς του εκλογικής βάσης. Η κ. Νοτοπούλου, κορυφαίο στέλεχος της νέας γενιάς, εντός της εβδομάδας χαρακτήρισε «ανοησίες να βάζεις όρια στα θαλάσσια σύνορά σου όσο διαρκεί ο πόλεμος», θυμίζοντας παλιές αναφορές του κόμματος που είχαν προκαλέσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης.

Μέσα σε αυτό το αντιφατικό πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταθέτει για αργότερα την πραγματοποίηση του συνεδρίου επανεκκίνησης, το οποίο, όπως φαίνεται, πάει για την ερχόμενη άνοιξη. Εντός, πάντως, της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η κεντρική οργανωτική επιτροπή ανασυγκρότησης, που θα λειτουργήσει ουσιαστικά σαν εθνικό συμβούλιο και θα έχει περισσότερα από 300 μέλη, ανάμεσα στα οποία, σύμφωνα με πηγές, δεν αποκλείεται να υπάρχουν «εκπλήξεις», δηλαδή νέες προσθήκες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άλλωστε, η «ροή» στελεχών από τη βάση του ΚΙΝΑΛ αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, «όσο οι κυβερνητικές πολιτικές θα αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης του έτερου μεγάλου πόλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή