Ο πρωτοποριακός κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ο πρωτοποριακός κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, έχει γενέθλια: κλείνει τα δέκα χρόνια και το γιορτάζει με το βλέμμα στο μέλλον, εκκινώντας όμως από δημιουργούς που καθιέρωσαν, στο παρελθόν, τη δική τους πρωτοπορία. Η καλλιτεχνική διευθύντρια Μαρία Κομνηνού ανακοινώνει δύο μεγάλα αφιερώματα: στον σπουδαίο Πορτογάλο δημιουργό Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, που πέθανε το 2015 σε ηλικία 106 ετών (12 μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες, oι περισσότερες από τις οποίες θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα ή σε αθηναϊκή πρεμιέρα), και στον διακεκριμένο 80χρονο Ιταλό σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο (6 ταινίες). Το 10ο φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη (αίθουσες A, B) και στο Exile Room, με ορισμένες δράσεις να φιλοξενούνται και στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Το φετινό διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει εννέα ταινίες, νέων κατά βάση σκηνοθετών, οι οποίοι πειραματίζονται με καινούργιες μορφές αφήγησης και χρησιμοποιούν τεχνικές που συνδυάζουν τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ για να διερευνήσουν προβλήματα ταυτότητας, εντάσεις σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες ή τις συνέπειες της κρίσης στη σημερινή νεολαία, ενώ συχνά φέρνουν στο προσκήνιο αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο. Οι εννέα ταινίες, από την Αλγερία, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ελβετία, έχουν ήδη προβληθεί σε σημαντικά φεστιβάλ (από τις Κάννες έως το Λοκάρνο). Την κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού αποτελούν οι: Χέιντεν Γκεστ (Αμερικανός καθηγητής, διευθυντής του Κινηματογραφικού Αρχείου του Χάρβαρντ), Βασίλης Κ. Καραμητσάνης (πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος (σκηνοθέτης), Ιρένα Μπίλιτς (Γαλλοσέρβα σκηνοθέτις και διευθύντρια του Φεστιβάλ L’ Europe autour de l’ Europe στο Παρίσι), Γκαέλ Τζόουνς (Γαλλίδα παραγωγός).

Το αφιέρωμα στον Ολιβέιρα προσφέρει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και δύο μικρού μήκους ταινίες του σκηνοθέτη: «Το κυνήγι» (1963), μια σαρκαστική παραβολή για τον πορτογαλικό φασισμό, και το «Δουλεύοντας στον ποταμό Δούρο» (1931), που είναι η πρώτη ταινία του, ένα ποιητικό, ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ με εικόνες από τον καθημερινό μόχθο στις όχθες του ποταμού Δούρου. Bασικός ομιλητής για τον Ολιβέιρα θα είναι ο Ζοζέ Μανουέλ Κόστα (διευθυντής της Πορτογαλικής Ταινιοθήκης), ενώ στις πρώτες του ταινίες θα αναφερθεί ο σεναριογράφος Μιγκουέλ Σάμπρα. Στο αφιέρωμα στον Μάρκο Μπελόκιο αναδεικνύεται η αντισυμβατική, πολιτική ματιά του, μέσα από 6 εμβληματικές ταινίες του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή