Σε αστυνομικό κλοιό το πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ

Σε αστυνομικό κλοιό το πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Το πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ πολιόρκησαν χθες αστυνομικές δυνάμεις, σε μια προσπάθεια να δώσουν τέλος στην κατάληψη του πανεπιστημιακού ιδρύματος από διαδηλωτές που δηλώνουν υπέρμαχοι της δημοκρατίας. Τη νύχτα της Κυριακής, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους, πυρπόλησαν γέφυρα και έβαλαν με τόξα και βέλη εναντίον της αστυνομίας, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός αστυνομικού.

Η αστυνομία έχει περικυκλώσει το πολυτεχνείο εδώ και μία εβδομάδα, απευθύνοντας εκκλήσεις στους διαδηλωτές να εκκενώσουν τα κτίρια, χωρίς ωστόσο να έχουν εισβάλει σε αυτά. «Ολες οι προειδοποιήσεις μας αγνοήθηκαν. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: οι μεμονωμένες πράξεις βίας έχουν εξελιχθεί σε γενικευμένη αναταραχή. Επικίνδυνες τοξικές ουσίες εκλάπησαν από εργαστήρια του πολυτεχνείου και ο κίνδυνος για το κοινό είναι άμεσος», ανέφερε η αστυνομία σε χθεσινή ανακοίνωσή της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 154 ατόμων ηλικίας 13 έως 54 ετών.

Στον γειτονικό εμπορικό δρόμο του Νέιθαν Ρόουντ, μάχες εκ του συστάδην σημειώθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με τους διαδηλωτές να εμποδίζουν την κυκλοφορία οχημάτων, υποχρεώνοντας τα παρακείμενα εμπορικά κέντρα να διακόψουν τη λειτουργία τους. Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στην πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης και υποστηρίζουν ότι η χρήση βίας από μέρους τους είναι δικαιολογημένη λόγω της αστυνομικής βίας. Από την πλευρά του το Πεκίνο διαμηνύει ότι έχει δεσμευτεί για τη φόρμουλα «μία χώρα, δύο συστήματα», ενώ η αστυνομία της πόλης αρνείται τις κατηγορίες για βιαιότητα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διεμήνυσε χθες ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη θέλησή του να προστατεύσει την κυριαρχία της χώρας. Επίσης, ο Κινέζος υπουργός Αμυνας Γου Κιάν τόνισε ότι «ο τερματισμός της βίας και η αποκατάσταση της τάξης είναι το αμεσότερο καθήκον μας στο Χονγκ Κονγκ». Τέλος, τη βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε ο Κινέζος πρέσβης στο Λονδίνο για μεροληψία υπέρ των διαδηλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή