Στροφή ΗΠΑ για εποικισμούς στη Δυτική Οχθη

Στροφή ΗΠΑ για εποικισμούς στη Δυτική Οχθη

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιστρέφοντας την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα και αψηφώντας σειρά αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για το Παλαιστινιακό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον δεν θα θεωρεί στο εξής τους ισραηλινούς εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης ασύμβατους με το διεθνές δίκαιο.

Η αλλαγή πολιτικής σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο για τη λύση του Μεσανατολικού ζήτημα είναι ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης Τραμπ προς το Ισραήλ, ύστερα από τη μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και την ανοχή τους στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη.

Οι δηλώσεις Πομπέο έγιναν στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η θέση αυτή της κυβέρνησής του δεν προδιαγράφει το τελικό καθεστώς της Δυτικής Οχθης, το οποίο παρέπεμψε στις (νεκρές, καιρό τώρα) διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Νετανιάχου χαιρέτισε, τις δηλώσεις Πομπέο, κάνοντας λόγο για «διόρθωση ενός ιστορικού λάθους». Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ στο Μεσανατολικό, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας προειδοποίησε για τις «επικίνδυνες επιπτώσεις» που θα έχει η αμερικανική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή