Πελόσι καλεί Τραμπ στο Καπιτώλιο

Πελόσι καλεί Τραμπ στο Καπιτώλιο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήριζε την έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ενδεχόμενο παραπομπής του ως «κυνήγι μαγισσών» των Δημοκρατικών. Καθώς όμως οι δημόσιες ακροάσεις στην αρμόδια Επιτροπή Πληροφοριών μπαίνουν, από σήμερα, στη δεύτερη εβδομάδα τους, με κρίσιμες μαρτυρικές καταθέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί στην παρότρυνση της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, να καταθέσει στο Καπιτώλιο, κατά πάσα πιθανότητα γραπτώς. «Είπε επίσης (η Πελόσι) ότι θα μπορούσα να το κάνω γραπτώς. Παρότι δεν έκανα τίποτα το εσφαλμένο και δεν επιθυμώ να νομιμοποιήσω αυτή την Παράτυπη Απάτη, μου αρέσει η ιδέα και θα την εξετάσω σοβαρά», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Σύγκριση με Γουότεργκεϊτ

Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, την Κυριακή, η Νάνσι Πελόσι δήλωσε ότι, αν ο πρόεδρος Τραμπ έχει παράπονα με τις διαδικασίες ή ενστάσεις για μαρτυρικές καταθέσεις, «θα μπορούσε να προσέλθει στην επιτροπή και να μιλήσει, να πει τη δική του αλήθεια, εφόσον το επιθυμεί». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής συνέκρινε το ουκρανικό ολίσθημα του Ντόναλντ Τραμπ με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, που υποχρέωσε έναν άλλον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, τον Ρίτσαρντ Νίξον, να παραιτηθεί, και εμμέσως του υπέδειξε να πράξει το ίδιο. «Εννοώ, αυτό που έπραξε ο πρόεδρος ήταν ακόμη χειρότερο από εκείνο που έκανε ο Νίξον, αλλά σε κάποιο σημείο ο Νίξον έδειξε ότι ανησυχούσε αρκούντως για τη χώρα, ώστε να αναγνωρίσει ότι η κατάσταση εκείνη δεν μπορούσε να συνεχιστεί», τόνισε η Πελόσι.

Σήμερα, οι δημόσιες ακροάσεις της επιτροπής συνεχίζονται με μαρτυρικές καταθέσεις από τον Τιμ Μόρισον, πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, και την Τζένιφερ Γουίλιαμς, σύμβουλο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς. Η Γουίλιαμς ήταν παρούσα στην επίμαχη τηλεφωνική συνδιάλεξη του Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου και τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη» στην κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσή της, το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο. Με αυτή την αφορμή, ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση μέσω Twitter στη Γουίλιαμς, όπως είχε πράξει εναντίον της πρώην πρέσβειρας των ΗΠΑ στο Κίεβο, Μαρί Γιοβάνοβιτς, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από τους Δημοκρατικούς για εκφοβισμό μαρτύρων.

Η σημαντικότερη μαρτυρική κατάθεση προβλέπεται να είναι εκείνη του Γκόρντον Σόντλαντ, αύριο Τετάρτη. Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και χρηματοδότης του Τραμπ, ο Σόντλαντ έχει άμεση γνώση των γεγονότων, καθώς είχε μεταφέρει την αξίωση του προέδρου προς τους Ουκρανούς να ανοίξουν έρευνα εις βάρος του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή