Στην Ολλανδία το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα στον κόσμο

Στην Ολλανδία το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα στον κόσμο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα καλύτερα συστήματα συνταξιοδότησης στον κόσμο είναι εκείνα της Ολλανδίας, της Δανίας και της Αυστραλίας. Λαμβάνεται ως κριτήριο πόσο επαρκή είναι, δηλαδή πόσα χρήματα και υπό ποιες προϋποθέσεις καταβάλλουν στους ασφαλισμένους, ποια είναι η βιωσιμότητά τους μέσα στον χρόνο και ποιες οι δυνατότητες χρηματοδότησής τους υπό το πρίσμα των δημογραφικών εξελίξεων. Την αξιολόγηση αυτή ακολουθεί ο δείκτης Melbourne Mercer Global Pension. Παρά το γεγονός, όμως, ότι η Ολλανδία βρίσκεται στην κορυφαία θέση, υπάρχει το ενδεχόμενο πρώτη φορά στην ιστορία της να υποχρεωθεί να περικόψει συντάξεις σε 2 εκατ. πολίτες από το 2020, εάν δεν χαλαρώσουν οι αυστηροί όροι, βάσει των οποίων γίνεται η χρηματοδότηση του συστήματος. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο των Financial Times, η συνταξιοδοτική αγορά της χώρας αποτιμάται σε 1,6 τρισ. ευρώ. Εξαιτίας της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων (όπου έως ένα βαθμό επενδύουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία) βρίσκονται συχνά να έχουν αρνητικό πρόσημο, δημιουργώντας τους ελλείμματα.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Melbourne Mercer Global Pension αξιολογεί τα συστήματα 37 χωρών εφέτος, ακολουθώντας αντικειμενικά κριτήρια, συνεκτιμώντας και τις δημόσιες και τις ιδιωτικές δαπάνες. Στην κλίμακα των 100 μονάδων πρώτη η Ολλανδία εξασφάλισε 81 μονάδες και ακολουθεί η Δανία με 80,3 μονάδες, ενώ οι δυο τους είναι και οι μοναδικές στην κατάταξη με βαθμολογία «Α», όπως επισημαίνει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle. Τι κάνει τα συστήματά τους, όμως, τόσο διαφορετικά και επιτυχημένα; Το ολλανδικό συνταξιοδοτικό σύστημα περιλαμβάνει πέρα από τη δημόσια σύνταξη γήρατος και μία «σχεδόν υποχρεωτική» εταιρική σύνταξη διαφορετική σε κάθε επαγγελματικό κλάδο, η οποία καθορίζεται από τις εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις. «Σχεδόν υποχρεωτική» σημαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν συμμετέχουν όλοι οι εργοδότες στο σύστημα. Εκεί όμως όπου εφαρμόζεται, επιτυγχάνονται κατά κανόνα καλύτερες συντάξεις για τους εργαζόμενους. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις κατηγορίες «βιωσιμότητας» και «ακεραιότητας» η Ολλανδία καταλαμβάνει μόλις την τρίτη θέση. Η δεύτερη της συνολικής κατάταξης Δανία οφείλει τη θέση της στο γεγονός ότι διαθέτει το πιο βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα του κόσμου.

Οι κρατικές συντάξεις συμπληρώνονται από υποχρεωτικά εταιρικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, ενώ για φτωχά νοικοκυριά προβλέπεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Στην τρίτη θέση της κατάταξης του δείκτη Melbourne Mercer ακολουθεί η Αυστραλία, ενώ τις υπόλοιπες μοιράζονται οι «συνήθεις ύποπτοι» πρωτοπόροι σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας. Ο λόγος είναι για τις σκανδιναβικές χώρες Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή