Γερμανία: Ξανάνοιξε το τουρκικό εστιατόριο στη Χάλε

Γερμανία: Ξανάνοιξε το τουρκικό εστιατόριο στη Χάλε

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΛΕ. Το τουρκικό εστιατόριο «Kiez Doner», που έγινε στόχος της ρατσιστικής επίθεσης της 9ης Οκτωβρίου στην πόλη Χάλε της Σαξονίας, λειτούργησε χθες εκ νέου, για πρώτη φορά μετά την επίθεση. Ο ιδιοκτήτης του το μεταβίβασε στους δύο υπαλλήλους που είχαν βάρδια τη στιγμή της επίθεσης.

Στο εστιατόριο, που πωλούσε κεμπάπ, έχασε τη ζωή του ένας 20χρονος πελάτης από τις σφαίρες του ακροδεξιού τρομοκράτη, ο οποίος νωρίτερα είχε προσπαθήσει να εισέλθει στην κατάμεστη συναγωγή της πόλης, την ώρα που οι πιστοί τιμούσαν τη γιορτή του Γιομ Κιπούρ. Οταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να εισέλθει στη συναγωγή, ο 27χρονος σκότωσε μια σαραντάχρονη γυναίκα που έτυχε να περνά απέξω, ενώ εν συνεχεία έκανε τον γύρο του τετραγώνου και εντόπισε το τουρκικό εστιατόριο.  Ο πρώτος πελάτης στο χθεσινό άνοιγμα του εστιατορίου ήταν ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας-Ανχαλτ, Ράινερ Χάζελχοφ, ο οποίος έφαγε κεμπάπ μαζί με τον απερχόμενο ιδιοκτήτη Ιζέτ Καγκάτς, όπως του είχε υποσχεθεί. To εστιατόριο περνά στα χέρια των δύο αδελφών, Ισμέτ και Ραφίν Τεκίν. «Εύχομαι στους διαδόχους μου να έχουν την ενέργεια να ξεπεράσουν το τρομερό συμβάν της 9ης Οκτωβρίου και ελπίζω να υποδεχθούν πολλούς πελάτες από διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες», έγραψε ο Καγκάτς σε επιστολή που δημοσιεύθηκε στις ιστοσελίδες Zeit και Spiegel.

Μετά τους φόνους, ο 27χρονος προσπάθησε να διαφύγει παίρνοντας τα κλειδιά του αυτοκινήτου ενός ζευγαριού, τους οποίους επίσης πυροβόλησε τραυματίζοντάς τους, ενώ τελικά συνελήφθη στην εθνική οδό. Ο δράστης παραδέχθηκε ότι τα κίνητρά του ήταν αντισημιτικά και ξενοφοβικά. Η επίθεση αυτή άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για τις ολοένα  αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζουν οι Εβραίοι στη Γερμανία μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολιτικοί από το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού πολιτικού φάσματος επέρριψαν ευθύνες στο κόμμα AfD, που έχει επαναφέρει στην πολιτική συζήτηση φαντάσματα του παρελθόντος. Λίγες ημέρες μετά την επίθεση, 2.000 άτομα περικύκλωσαν τη συναγωγή σε ένδειξη αλληλεγγύης, ενώ δέκα ημέρες αργότερα έγινε στην πόλη μεγάλη συναυλία κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή