Πράδο: Το διάσημο μουσείο της Μαδρίτης έγινε 200 ετών

Πράδο: Το διάσημο μουσείο της Μαδρίτης έγινε 200 ετών

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα 200 χρόνια πριν, στις 19 Νοεμβρίου 1819, άνοιγε τις πύλες του το Βασιλικό Μουσείο στη Μαδρίτη, το ίδρυμα που το 1868 – μετά την εξορία της Ισαβέλλας Β' – μετονομάστηκε σε Εθνικό Μουσείο τού Πράδο (1833-1868).

Η ανέγερση του μουσείου άρχισε το 1785, όταν ο βασιλιάς Κάρολος Γ' ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Χουάν δε Βιλανουέβα να σχεδιάσει ένα μουσείο φυσικής επιστήμης. Στην περιοχή αυτή υπήρχαν εκτάσεις με κηπευτικά, εξού και η ονομασία του «Πράδο», που στα ισπανικά σημαίνει το «λιβάδι».

Πράδο: Το διάσημο μουσείο της Μαδρίτης έγινε 200 ετών-1

Φέτος, το μουσείο επέλεξε να γιορτάσει γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Πινακοθήκης του με τα σχέδια ενός  από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ισπανικής τέχνης όλων των εποχών, του Φρανθίσκο ντε Γκόγια.

Πράδο: Το διάσημο μουσείο της Μαδρίτης έγινε 200 ετών-2

Η έκθεση «Μόνο η βούληση μου περισσεύει», που εγκαινιάζεται ακριβώς για την 200ή επέτειο του Πράδο, συγκεντρώνει για πρώτη φορά σχέδια σε χαρτί και σκίτσα του Γκόγια (πάνω από 300 έργα).

Το σύνολο του έργου του Γκόγια που φυλάσσεται στο Πράδο είναι εντυπωσιακό –150 πίνακες και πάνω από 500 σχέδια και έγγραφα.

Πράδο: Το διάσημο μουσείο της Μαδρίτης έγινε 200 ετών-3

Το Mουσείο περιλαμβάνει επίσης τις πληρέστερες στον κόσμο συλλογές των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο) και του Ντιέγο Βελάθκεθ ενώσ ε αυτρό εκτίθενται σημαντικά έργα των Ιερώνυμου Μπος, Ραφαήλ, Τιντορέτο, Ρούμπενς, Ρέμπραντ, Άντονι Βαν Ντάικ, κ.α.

Διαθέτει επίσης μια εξαιρετική συλλογή ελληνορρωμαϊκών γλυπτών.

Πράδο: Το διάσημο μουσείο της Μαδρίτης έγινε 200 ετών-4

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή