Αμφισβήτηση των επιλογών της Φ. Γεννηματά

Αμφισβήτηση των επιλογών της Φ. Γεννηματά

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενα συνέδριο είναι πάντα ένα συνέδριο», τόνιζε με νόημα προ ημερών στην «Κ» έμπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, ενώ όλα έδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει προς μια διαδικασία πλήρως προκαθορισμένη ως προς τα αποτελέσματά της. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μάλλον τον δικαιώνουν.

Η κίνηση του Παύλου Γερουλάνου να ανακοινώσει ότι προωθεί ψήφισμα ζητώντας εκλογή συνέδρων από τη βάση και διεξαγωγή του συνεδρίου στις αρχές του 2020, κάνοντας παράλληλα λόγο για «συνέδριο-παρωδία», αποτελεί επί της ουσίας πράξη ευθείας αμφισβήτησης της Φώφης Γεννηματά. Πράξη η οποία προϊδεάζει για μάχη μεταξύ των δύο πλευρών το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ.

Ενα ερώτημα που τίθεται είναι αν ο κ. Γερουλάνος σκοπεύει να φτάσει μέχρι τέλους, ανοίγοντας θέμα ηγεσίας για το Κίνημα Αλλαγής και σηκώνοντας το γάντι που αρκετές φορές έχει πετάξει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. «Αν υπάρξει πρόκληση, θα απαντηθεί», σχολίαζαν σχετικά στελέχη κοντά στην ηγεσία, αποτυπώνοντας την πρόθεση της κ. Γεννηματά να μην αφήσει περιθώρια σε οποιονδήποτε «τροφοδοτεί την εσωστρέφεια». Αλλωστε, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως η ηγεσία διαθέτει αυτή τη στιγμή την κομματική πλειοψηφία, ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα πλήρους αυτονομίας του ενιαίου φορέα τουλάχιστον μέχρι το 2021. «Δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής», προστίθετο, παράλληλα, σε χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα της Χαρ. Τρικούπη, σε ένα ακόμη μήνυμα με αποδέκτη, εκτός του κ. Γερουλάνου, και τον Ν. Ανδρουλάκη. Από την πλευρά του, ο τελευταίος δεν έχει ακόμη καθορίσει τη στάση του, καθώς, παρότι έχει ασκήσει δριμεία κριτική προς την κ. Γεννηματά, έχει διαμηνύσει ότι δεν θέτει προσώρας ζήτημα ηγεσίας. Με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα κινηθεί στο συνέδριο, την ώρα που δεν είναι λίγα τα «κοντινά» του στελέχη, όπως ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης, που δεν θα δώσουν το «παρών» στο ΣΕΦ.

Οι πρώην πρόεδροι

Ερώτημα, το οποίο αναμένεται να απαντηθεί τις προσεχείς ημέρες, παραμένει το αν θα βρεθούν στο συνέδριο οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έχουν λάβει σχετικές προσκλήσεις. Ο Γ. Παπανδρέου είχε ήδη προγραμματίσει (πριν ανακοινωθούν οι ημερομηνίες) να βρίσκεται το Σαββατοκύριακο σε συνάντηση πρώην υπουργών Εξωτερικών στη Βιέννη και θα γνωστοποιήσει αν θα δώσει το «παρών» μετά την επιστροφή του από την Ινδία, την Τετάρτη. Πάντως, συνεργάτες του υπογράμμιζαν ότι ενδεχόμενη απουσία του «δεν θα έχει επ’ ουδενί πολιτικό πρόσημο». Σαφώς μικρότερες θεωρούνται οι πιθανότητες να παρευρεθεί ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε επισημάνει ότι δεν επιθυμεί να αναμειγνύεται «σε διαδικασίες που δεν ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες που έχει η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού». Οσον αφορά τον Κ. Σημίτη, από τη Χαρ. Τρικούπη σημειώνουν ότι «θα υπάρξει συνεννόηση» με την κ. Γεννηματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή