Ο Τσιτσιπάς και το νόημα της αποτυχίας

Ο Τσιτσιπάς και το νόημα της αποτυχίας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι έχουμε τις άτυχες στιγμές μας. Το βράδυ της Κυριακής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τη δική του. Συνεπαρμένος από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιτυχία του Στέφανου Τσιτσιπά, υπέπεσε σε σειρά λεκτικών υπερβολών που, για να είμαστε ειλικρινείς, συνηθίζονται σε αυτές τις περιστάσεις.

Στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ελληνα πρωταθλητή του τένις σημείωνε ανάμεσα σε άλλα ότι «με τη μεγαλειώδη νίκη σου απέδειξες στο διεθνές αθλητικό στερέωμα, και όχι μόνο, τι σημαίνει Ελλάδα και τι σημαίνει πραγματικός Ελληνας».

Κατ’ αρχάς, σκεφτείτε το αντίστοιχο μήνυμα του Αυστριακού προέδρου, αν τον τελικό είχε κερδίσει ο αντίπαλος του Τσιτσιπά, ο 26χρονος Ντόμινικ Τιμ: «Με τη μεγαλειώδη νίκη σου απέδειξες στο διεθνές αθλητικό στερέωμα, και όχι μόνο, τι σημαίνει Αυστρία και τι σημαίνει πραγματικός Αυστριακός».

Αλλά το θέμα με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι τόσο τα όσα λέγονται, αλλά τα όσα αφήνονται να εννοηθούν. Γιατί αν πάρουμε κατά λέξη τα λεγόμενα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, οι «πραγματικοί Ελληνες» είναι μόνο οι γεννημένοι νικητές, μόνο όσοι θριαμβεύουν στα γήπεδα και στη ζωή. Και όλοι οι υπόλοιποι; Τι γίνεται με αυτούς; Τι γίνεται με όσους γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν χωρίς το «μέταλλο» του νικητή; Χωρίς την αυτοπεποίθηση του γενναίου και του ατρόμητου; Δεν είναι άξιοι Ελληνες εκείνοι;

Είναι σίγουρο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ήθελε να υπονοήσει κάτι τέτοιο. Αλλά «έπρεπε» να κάνει οπωσδήποτε μια δήλωση (γιατί έτσι «συνηθίζεται» σε περιπτώσεις αθλητικών επιτυχιών) και ένα απλό «συγχαρητήρια» δεν φαίνεται να ήταν αρκετό.

Τι κι αν πριν τον θρίαμβο του Λονδίνου ο Τσιτσιπάς είχε πίσω του ηχηρές αποτυχίες; Αλλά οι αποτυχίες είναι μέσα στο πρόγραμμα και αυτό είναι το πιο σπουδαίο μήνυμα που έχει να μας δώσει ένας 21χρονος: Ποτέ η ζωή δεν είναι μια αδιατάρακτη ανοδική πορεία προς την κορυφή. Το θέμα είναι να συνεχίζεις και να μην εξαρτάς την αξία σου (ως άνθρωπος ή ως Ελληνας ή ως Αυστριακός) από τις νίκες και τις ήττες. Γιατί στην πραγματικότητα δεν σημαίνουν και τόσο πολλά όσο μας έμαθαν να πιστεύουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή