Νίκη με κάθε κόστος…

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένας χίπης των δρόμων. Στους αγώνες, η μακριά γενειάδα του σχεδόν άγγιζε τον αριθμό που ήταν καρφιτσωμένος στην μπλούζα του. Ετρεχε με τους ώμους σηκωμένους τόσο ψηλά, που χανόταν ο σβέρκος του. Ηταν γρήγορος παρά το άτσαλο σουλούπι του. Μαζί με τα χιλιόμετρα, όμως, συγκέντρωνε και εμπειρίες. Αρκετά χρόνια αργότερα, ως προπονητής μου στη Βοστώνη στον σύλλογο Greater Boston Track Club, ο Τομ Ντερντέριαν είχε πολλές ιστορίες να διηγηθεί για μεγάλους αθλητές από την περίοδο της νιότης του. Πρόσφατα μοιράστηκε μία από αυτές με τους αναγνώστες του περιοδικού New England Runner.

Στη δεκαετία του ’80, σε μια προπόνησή του στο Ορεγκον, ο Ντερντέριαν διέκρινε από μακριά τη φιγούρα ενός δρομέα που του φάνηκε γνώριμος. Οταν τον πλησίασε, ξαφνιάστηκε από την αμφίεσή του. Φορούσε μια μάσκα με σωλήνες που κατέληγαν σε ένα δοχείο στην πλάτη του. Περισσότερο έμοιαζε με δύτη παρά με αθλητή μεγάλων αποστάσεων. Ηταν ο περίφημος Αμερικανός μαραθωνοδρόμος Αλμπέρτο Σάλαζαρ, εξοπλισμένος με μια συσκευή προσομοίωσης τρεξίματος σε μεγάλο υψόμετρο. Οι δύο άντρες γνωρίζονταν από τη Βοστώνη. Ο Τομ ήξερε ότι ο Αλμπέρτο ήταν αποφασισμένος να φτάσει στα όρια για να επιδιώξει τη νίκη.

Τα επόμενα χρόνια ο Ντερντέριαν ήταν επικεφαλής της σειράς ρούχων που λάνσαρε η Nike βασισμένα στον Σαλαζάρ. Αργότερα οι δρόμοι τους χώρισαν. Ο πρώτος επέστρεψε στην Ανατολική Ακτή για να προπονήσει ερασιτέχνες δρομείς και ο δεύτερος πήρε σταδιακά υπό τις οδηγίες του κορυφαίους αθλητές του κόσμου. Ο Σάλαζαρ γνώρισε –και μέσα από τους αθλητές του– στιγμές δόξας. Ωσπου πύκνωσαν γύρω από την ομάδα του, γνωστή ως Nike Oregon Project, τα σύννεφα της αμφιβολίας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, του επιβλήθηκε τετραετής αποκλεισμός για παράβαση των κανονισμών κατά του ντόπινγκ. Πιο πρόσφατα, μια πρώην αθλήτριά του, η Μέρι Κέιν, τον κατηγόρησε ότι την εξευτέλιζε δημοσίως για το βάρος της και την ώθησε στην ανορεξία, με αποτέλεσμα αυτή να βυθιστεί στην κατάθλιψη και στον αυτοκτονικό ιδεασμό. Και άλλες μαρτυρίες σκιαγραφούν τον Σάλαζαρ ως έναν προπονητή που συχνά παρέκαμπτε την γκρίζα ζώνη των αποδεκτών και απαγορευμένων πρακτικών. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα. Δεν είναι θύμα συνωμοσίας, ούτε παράπλευρη απώλεια κάποιου ψυχρού πολέμου μεταξύ αθλητικών εταιρειών. Ο ίδιος ύφανε τη μοίρα του ως ένας άνθρωπος που κυνηγούσε τη νίκη με κάθε κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή