Βρετανία: Ντιμπέιτ Τζόνσον-Κόρμπιν με γέλια και χειροκροτήματα

Βρετανία: Ντιμπέιτ Τζόνσον-Κόρμπιν με γέλια και χειροκροτήματα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το πρώτο ντιμπέιτ της βρετανικής προεκλογικής εκστρατείας διεξήχθη χθες στο στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου ITV, με τον Συντηρητικό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αναμετριέται με τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ η δημοσιογράφος Τζούλι Ετσινγχαμ προσπαθούσε, μερικές φορές ματαίως, να βάλει τάξη στη συζήτηση. Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου καταγράφουν σημαντικό αλλά συρρικνούμενο προβάδισμα των Συντηρητικών, ενώ δεν είναι σαφές με ποιο τρόπο επηρέασε την κοινή γνώμη η χθεσινοβραδινή τηλεμαχία.

Το κοινό συμμετείχε ενεργά, χειροκροτώντας σε κάποια σημεία και γελώντας σε άλλα, με τα περισσότερα γέλια να ακούγονται όταν ο Τζόνσον υποστήριξε ότι εκτιμά την τιμιότητα στην πολιτική αλλά και όταν ο Κόρμπιν δήλωσε ότι η πολιτική του κόμματός του γύρω από το Brexit είναι ξεκάθαρη.

Ο Κόρμπιν πίεσε τον Τζόνσον σε σχέση με τη δήλωσή του ότι το Brexit θα υλοποιηθεί αμέσως μόλις εκλεγεί μια Συντηρητική κυβέρνηση, υποδεικνύοντάς του ότι οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που σκοπεύει να κλείσει με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες χρειάζονται διαπραγμάτευση περίπου επτά ετών. «Είμαστε απόλυτοι, θα έχουμε κλείσει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2020, θα τα καταφέρουμε όπως καταφέραμε να κλείσουμε μια καινούργια συμφωνία για το Brexit», είπε ο Τζόνσον.

Ο Κόρμπιν απάντησε υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία που επιδιώκει ο Τζόνσον με τις ΗΠΑ παραδίδει με μυστικό τρόπο το βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας στις αμερικανικές εταιρείες.

Βρετανία: Ντιμπέιτ Τζόνσον-Κόρμπιν με γέλια και χειροκροτήματα-1

Ο Μπ. Τζόνσον και ο Τζ. Κόρμπιν με τη δημοσιογράφο Τζούλι Ετσινγχαμ πριν από την έναρξη της συζήτησης.

Στην ερώτηση αν αξίζει να θυσιαστεί η ενότητα της Βρετανίας για το Brexit, ο Κόρμπιν κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι η συμφωνία που συνήψε με την Ε.Ε. «υψώνει σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας», ενώ ο Τζόνσον αντεπιτέθηκε υποστηρίζοντας ότι ο Κόρμπιν θα ρισκάρει τη Σκωτία.

«Εχουμε μια συμφωνία που θα κρατήσει τη Βρετανία ολόκληρη. Αλλά το τίμημα της συμφωνίας των Εργατικών για συγκυβέρνηση με το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα θα είναι ένα νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία», είπε ο Τζόνσον. Ο Κόρμπιν αντέτεινε ότι δεν έχει κλείσει καμία συμφωνία συγκυβέρνησης με κανένα κόμμα και ότι αν το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα προτιμήσει τη λιτότητα των Συντηρητικών από τις επενδύσεις των Εργατικών, αυτό είναι δικό τους θέμα. «Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα στη Σκωτία τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης των Εργατικών, θα εστιάσουμε πρώτα στο να κατευθύνουμε στη Σκωτία τις επενδύσεις που χρειάζεται», είπε ο Κόρμπιν.

Ο επικεφαλής των Εργατικών υποσχέθηκε το «τέλος της λιτότητας», περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις συνθήκες στο εθνικό σύστημα υγείας και το πρόβλημα των αστέγων. «Είμαστε μια χώρα δισεκατομμυριούχων και πολύ φτωχών. Τίποτα από τα δύο δεν είναι σωστό», είπε. 

Στην ερώτηση «ποιoν ξένο ηγέτη θαυμάζετε», ο Τζόνσον απάντησε ότι θαυμάζει «τους ηγέτες των “27” γιατί έδωσαν στη Βρετανία μια φανταστική συμφωνία», ενώ ο Κόρμπιν προτίμησε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, γιατί «προσπαθεί να φέρει τους ανθρώπους κοντά». Το Brexit εμφανίστηκε στην απάντηση του Τζόνσον ακόμη και όταν η ερώτηση ήταν περί κλιματικής αλλαγής. Ο Τζόνσον συμφώνησε με τον Κόρμπιν ότι η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον πλανήτη, αλλά προσέθεσε «γι’ αυτό πρέπει να φέρουμε εις πέρας το Brexit».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή