Το σκοτεινό μονοπάτι των ασυνόδευτων παιδιών

Το σκοτεινό μονοπάτι των ασυνόδευτων παιδιών

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων των Παιδιών, χιλιάδες ανήλικοι βρίσκονται σε κίνδυνο στην περιοχή που διαθέτει αυστηρότατο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους, στην Ευρώπη. Τις άθλιες συνθήκες στις οποίες παραμένουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στις χώρες του Νότου αποτυπώνει έρευνα με τίτλο «Παιδιά έρμαια: Αποκλεισμός και εκμετάλλευση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία», την οποία επιμελήθηκε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 4.962. Τρία στα τέσσερα ασυνόδευτα παιδιά συνεχίζουν να στερούνται πρόσβασης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, περισσότερα από 200 παραμένουν σε κράτηση (ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων ετών), ενώ ένα στα τέσσερα ζει στον δρόμο ή σε πλήρως επισφαλείς συνθήκες. Οι συνθήκες για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ιταλία και στην Ισπανία είναι επίσης αναντίστοιχες με το αναγκαίο πλαίσιο προστασίας.

Ακόμα όμως και αν τα ασυνόδευτα παιδιά έχουν την «τύχη» να ξεφύγουν από τις άθλιες συνθήκες των ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) στα νησιά, οι συνθήκες διαβίωσής τους συχνά όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την ένταξή τους, αλλά αντιθέτως τα σπρώχνουν στην παραβατικότητα. «Ζούσε στο τοπικό δημοτικό πάρκο επί μήνες, στο κρύο, στη βροχή, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Κάθε λογής άτομα τον πλησίαζαν, προσπαθώντας να τον δελεάσουν με χρήματα ή με ένα ζεστό σπίτι, για να πουλήσει τον εαυτό του. Και μια μέρα το έκανε. Εβρεχε και δεν μπορούσε να αντέξει άλλο. Οπότε πήγε. Χρειαζόταν μια στέγη. Τι θα μπορούσα ειλικρινά να του πω, από τη στιγμή που δεν είχα τίποτα να του προσφέρω για να τον αποτρέψω;» λέει επαγγελματίας που εργάζεται σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων στη συγκεκριμένη έκθεση.

Οι μεγάλες πόλεις, και ειδικά το κέντρο της Αθήνας, φαίνεται να κρύβουν τους μεγαλύτερους κινδύνους. Οι επαγγελματίες που εργάστηκαν για την έκθεση υπογραμμίζουν ότι πρέπει να αποφεύγεται το αποκαλούμενο «Τρίγωνο των Βερμούδων», που περικλείει την πλατεία Ομονοίας, την πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίον του Αρεως, δηλαδή κεντρικές περιοχές της Αθήνας, στις οποίες οι μεγάλοι ανοιχτοί και δημόσιοι χώροι είναι πασίγνωστοι για παράνομα, επικίνδυνα και βίαια συμβάντα. Προτείνουν να εξετάζουν προσεκτικά οι ΜΚΟ την περιοχή που θα επιλέξουν για μια δομή φιλοξενίας ανηλίκων και να αποφεύγουν επισφαλείς συνοικίες, όπως περιοχές με οίκους ανοχής.

Τα νομικά, διοικητικά και χρηματοδοτικά κενά, το δαιδαλώδες πλέγμα των αρμόδιων αρχών, η ελλιπής κατάρτιση των επαγγελματιών στις δομές φιλοξενίας, καθώς και η επικρατούσα αντιμετώπιση των παιδιών ως «μάζα», χωρίς ατομικές ανάγκες, εξωθούν συστηματικά τα ασυνόδευτα παιδιά στην απομόνωση, την περιθωριοποίηση, την κακοποίηση και την εκμετάλλευση.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ψυχολόγος αναφέρει: «Δεν μπορούμε να τα ταλαιπωρούμε τραυματίζοντάς τα ξανά και ξανά και μετά να λέμε: “Ωραία, τώρα θα σε ενσωματώσουμε”. Αυτά τα παιδιά έχουν ήδη αποκλειστεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή