Ποιοι διεκδικούν την Creta Farms και τι προσφέρουν

Ποιοι διεκδικούν την Creta Farms και τι προσφέρουν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως το τέλος του μήνα επιθυμούν τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν καταλήξει σε προτιμητέο επενδυτή για την Creta Farms, προκειμένου να ορισθεί νέο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο το οποίο και θα αναλάβει να επαναλειτουργήσει την εταιρεία μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης που θα επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥ, η οποία έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, αναμενόταν να παρουσιάσει στις τράπεζες τις δεσμευτικές προσφορές που κατέθεσαν η Impala Invest και η Lime Capital, ενώ σήμερα και αύριο δεν αποκλείεται οι πιστωτές να καλέσουν ξεχωριστά τους δύο «μνηστήρες».

Υπενθυμίζεται ότι αν και μη δεσμευτικές προσφορές είχαν υποβάλει έξι επενδυτές και επενδυτικά σχήματα (Impala Invest, HIG, Lime Capital, αλλαντοβιομηχανία «ΝΙΚΑΣ», Θ. Δουζόγλου και ομάδα Αμερικανών επενδυτών) δεσμευτικές κατέθεσαν τελικά μόνο δύο. Μεγαλύτερη έκπληξη, ίσως, αποτελεί η απόσυρση του ενδιαφέροντος του επιχειρηματία Θ. Δουζόγλου, η πρόταση του οποίου είχε υποστηριχθεί από τον έναν εκ των δύο βασικών μετόχων της Creta Farms, τον κ. Κ. Δομαζάκη. Μάλιστα, εδώ και αρκετό καιρό είχε γίνει γνωστό ότι ο Θ. Δουζόγλου είχε προσκομίσει την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή, καθώς και αποδεικτικά κεφαλαιακής επάρκειας (proof of fund). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το Σάββατο είχε κάνει γνωστό, μέσω τρίτου, στον Κ. Δομαζάκη ότι δεν πρόκειται τελικά να συμμετάσχει στην «κούρσα» διεκδίκησης της Creta Farms.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι βασικοί άξονες της προσφοράς της Impala Invest είναι α) η εισροή στην Creta Farms «φρέσκων» κεφαλαίων ύψους 20 εκατ. ευρώ, β) «κούρεμα» χρεών που μεσοσταθμικά φτάνει το 50%, γ) αποπληρωμή των λοιπών οφειλών σε 8-9 χρόνια και δ) ενδιάμεση χρηματοδότηση, υπό τη μορφή δανεισμού, μέχρι του ποσού των 4 εκατ. ευρώ προκειμένου να λειτουργήσει η εταιρεία έως την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Στην περίπτωση των οφειλών προς εργαζομένους, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία δεν προβλέπεται «κούρεμα», ενώ είναι μεγαλύτερο προς κάποιους ανέγγυους προμηθευτές, αλλά και προς άλλους πιστωτές (όπως είναι για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), για τα δάνεια από τους οποίους δεν υπάρχει ενέχυρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Impala Invest είχε συνεργαστεί με την Chipita (συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου) προκειμένου να εξαγοράσουν από κοινού τη «ΝΙΚΑΣ», κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε, καθώς οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να χωρίσουν τους δρόμους τους πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη «ΝΙΚΑΣ». Είχε επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας «ΒΙΚΗ», η οποία τελικά πτώχευσε, ενώ έχει εξαγοράσει τη «Λακωνική Τροφίμων» και το 70% της «Σερραϊκής – Θρακικής Αλλαντοβιομηχανίας Α.Ε.» (ΧΑΡΙΝΟ Α.Ε.)

H Lime Capital, επενδυτικό fund ρωσικών συμφερόντων, δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα από το 2013, όταν απέκτησαν τον έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη». Οι άλλες επενδύσεις της Lime Capital είναι στη Ρωσία και στη Νότια Αφρική και αφορούν τον τομέα των τροφίμων και συγκεκριμένα τον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, τον τομέα του αυτοκινήτου, ενώ έχει παρουσία και σε μεταλλευτικές δραστηριότητες χρυσού και χαλκού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή