Από μωρά μέχρι εφήβους, εμπρός για τις αίθουσες

Από μωρά μέχρι εφήβους, εμπρός για τις αίθουσες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς «εκπαιδεύεις» άραγε σήμερα ένα παιδί να βλέπει σινεμά; Στην εποχή κατά την οποία το Netflix βρίσκεται σε κάθε οθόνη, οικιακή ή φορητή, και το Χόλιγουντ σερβίρει ατελείωτα υπερηρωικά σίκουελ, ποιες είναι οι πιθανότητες ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο παιδί να ξεφύγει από τον κανόνα και να γνωρίσει την κινηματογραφική τέχνη με τους παραδοσιακούς κανόνες; «Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν γρηγορότερα. Εχοντας όλη την πληροφορία κυριολεκτικά στα χέρια τους από μικρή ηλικία, είναι δύσκολο να βάλεις κανόνες. Γι’ αυτό και χρειάζεται πολλή προσοχή ώστε να τους προσφέρεις μια εναλλακτική που θα τα φέρει στην αίθουσα, δίνοντάς τους τις συγκινήσεις ώστε να αγαπήσουν το σινεμά. Ετσι βλέπουμε εμείς τη δουλειά μας», επισημαίνει η Καλλιόπη Χαραλάμπους-Κριέφ, διευθύντρια του 2ου Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου.

Η διοργάνωση, που έχει ξεκινήσει τις δραστηριότητές της από τη Δευτέρα και κορυφώνεται με τις προβολές του τριημέρου 22-24/11 στο Μέγαρο και στον «Δαναό», έχει ως στόχο να προσελκύσει παιδιά αλλά και γονείς στις αίθουσες, ώστε να γνωρίσουν ή να μάθουν καλύτερα τον μαγικό κόσμο της μεγάλης οθόνης. Και όταν λέμε παιδιά εννοούμε ακόμα και… μωρά. «Από πέρυσι είδαμε πως υπήρχε αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την ενότητα των μικρών ηλικιών 3-8 ετών, έτσι φέτος το διευρύναμε προς τα εκεί. Σε συνεργασία όμως με τις Νύχτες Πρεμιέρας διοργανώνουμε και μια ειδική προβολή στον “Δαναό” (24/11, στις 12 μ.), όπου οι νέοι γονείς θα μπορούν να έρθουν με τα μωρά τους σε ένα φιλικό περιβάλλον και να παρακολουθήσουν την ταινία του “Downton Abbey”», μας λέει η κ. Χαραλάμπους.

Οπως είπαμε, βέβαια, η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση του φεστιβάλ είναι να κερδίσει τους «δύσκολους» προ-εφήβους και εφήβους του 2019. «Πρόκειται επί της ουσίας για μια ηλικιακή περιοχή των 11-15 ετών, η οποία σήμερα είναι κινηματογραφικά αχαρτογράφητη. H πλειονότητα των ταινιών που βγαίνουν στις αίθουσες είναι είτε πολύ “παιδικές” για αυτούς είτε κάπως προχωρημένες, όπως είδαμε π.χ. με το “Τζόκερ”. Τα φεστιβάλ όπως το δικό μας, μπορούν να λειτουργήσουν σαν γέφυρα ώστε να συνεχίσουν τα παιδιά αυτών των ηλικιών να πηγαίνουν σινεμά. Δίνουμε, άλλωστε, πολύ σημασία στον εκπαιδευτικό μας ρόλο, μακριά όμως από τον διδακτισμό και τις στεγνές υποδείξεις».

H αυλαία ανοίγει την προσεχή Παρασκευή με μια πρεμιέρα – παιδικό πάρτι στο Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη. 

Για το σύνολο του προγράμματος και πληροφορίες στο athicff.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή