Οι μαγικές εμπνεύσεις δεν αρκούν

Οι μαγικές εμπνεύσεις δεν αρκούν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους σχεδόν 4,5 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν γίνει αρκετά θετικά βήματα για να επανέλθει η χώρα σε μια κανονικότητα. Πολλά απ’ αυτά φαίνονται σήμερα αυτονόητα, αλλά ήταν αδιανόητα επί ημερών του ιδεοληπτικού ΣΥΡΙΖΑ: από την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, την πραγματική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος, την προώθηση συνεργασιών δήμων – ιδιωτών για την αποκομιδή των σκουπιδιών έως την προώθηση των διαδικασιών για να ξεκινήσουν μεγάλα έργα που έχουν κολλήσει ή ακόμη και τη συγκέντρωση όλων των πομποδεκτών των εθνικών οδών σε ένα κοινό e-pass.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προχωρήσει και σε μια σειρά από σημαντικές κινήσεις, καθόλου αυτονόητες. Από τη δημιουργία υπουργείου για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και την προώθηση της «ηλεκτρονικής υπογραφής» έως την κατάργηση της μονιμότητας των πρωτοδιοριζόμενων στη ΔΕΗ, τη μείωση του ΦΠΑ στις οικοδομές και την κατάργηση του καταστροφικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες νόμου Κατρούγκαλου.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το κλίμα για την Ελλάδα διεθνώς έχει ήδη βελτιωθεί –σε αυτό οφείλονται και κάποια αρνητικά επιτόκια δανεισμού της χώρας–, ενώ έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες για πιο γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Για να μπορέσει, όμως, η χώρα να καλύψει το χάσμα που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη χρειάζεται όλοι μας να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες, που να ξεφεύγουν από την πεπατημένη και να στρέφουν το βλέμμα των ξένων στην Ελλάδα. Η υιοθέτηση, για παράδειγμα, από το υπουργείο Οικονομικών της παλιάς πορτογαλικής πρότασης να προσφέρονται μεγάλα φορολογικά κίνητρα σε όποιον πλούσιο ξένο μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στη χώρα μας είναι δείγμα γραφής στη σωστή κατεύθυνση.

Χρειάζεται όμως –πάνω απ’ όλα– ένα τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί με επάρκεια. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες της χώρας παραμένουν ουσιαστικά ανενεργές. Κανένας επενδυτής –αλλά και σχεδόν κανένας επιχειρηματίας– δεν έχει τη δυνατότητα σήμερα να χρηματοδοτηθεί από τον «πνιγμένο» στα κόκκινα δάνεια ελληνικό τραπεζικό τομέα, ούτε καν για να εξυπηρετήσει τις επείγουσες τρέχουσες ταμειακές του υποχρεώσεις.

Και χωρίς τράπεζες –ακόμη κι αν ο Μητσοτάκης έχει μαγικές εμπνεύσεις– αναπτυ-ξιακό άλμα δεν γίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή