ΗΠΑ: Ο πρέσβης επιβεβαίωσε «ανταλλάγματα»

ΗΠΑ: Ο πρέσβης επιβεβαίωσε «ανταλλάγματα»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γκόρντον Σόντλαντ, κατέθεσε χθες στην αμερικανική Βουλή ότι «όλοι ήταν ενήμεροι» για την απόφαση να ζητηθούν από τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας ανταλλάγματα που θα ωφελούσαν πολιτικά τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σόντλαντ επεσήμανε ότι ποτέ δεν άκουσε τον ίδιο τον Τραμπ να ζητεί τα ανταλλάγματα αυτά, δήλωση που χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο ως απόδειξη ότι είναι αθώος.

«Υπήρχαν ανταλλάγματα; Σε σχέση με το αίτημα για τηλεφώνημα με τον Λευκό Οίκο και για επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στον Λευκό Οίκο, η απάντηση είναι ναι», είπε ο Σόντλαντ στην επιτροπή της Βουλής που ερευνά την ενδεχόμενη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη. Ο Σόντλαντ είπε ότι το πρόσωπο που μετέφερε τις προεδρικές εντολές ήταν ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι. «Οταν ο πρόεδρος λέει “μίλα με τον προσωπικό μου δικηγόρο” και εν συνεχεία ο Τζουλιάνι δίνει κάποιες κατευθύνσεις και οδηγίες, υποθέτουμε ότι προέρχονται από τον πρόεδρο», είπε.

Η Βουλή, που ελέγχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα, ερευνά την υπόθεση της Ουκρανίας αναζητώντας αδικήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραπομπή του Τραμπ σε δίκη. Ανεξάρτητα από τα πορίσματα της Βουλής, για την παραπομπή οφείλει να συμφωνήσει και η Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, άρα είναι ουσιαστικά απίθανο.

Στη χθεσινή κατάθεσή του, ο Σόντλαντ υποστήριξε ότι για τη συναλλαγή ήταν ενήμεροι και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μουλβάνι, οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Ενέργειας Ρικ Πέρι, καθώς και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Το αντάλλαγμα που φέρεται να ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να κάνει δεκτό τον νέο Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο ήταν να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνες κατά της διαφθοράς, με έμφαση στην εταιρεία ενέργειας Burrisma. Υψηλόμισθος σύμβουλος της εταιρείας αυτής ήταν ο γιος του τέως αντιπροέδρου των Δημοκρατικών και υποψηφίου για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Τζο Μπάιντεν, Χάντερ.  

Το γραφείο του αντιπροέδρου Μάικ Πενς διέψευσε κατηγορηματικά ότι η συζήτηση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Πενς πράγματι συνέβη. Ο δε Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι, μετά την κατάθεση του Σόντλαντ, η υπόθεση έχει κλείσει. «Αυτή είναι η τελευταία λέξη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ», είπε ο Τραμπ. Το FBI ανακοίνωσε χθες ότι θα ανακρίνει τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος ενημέρωσε τις Αρχές για το τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Bολοντίμιρ Ζελένσκι, του οποίου το περιεχόμενο δεν έχει γίνει γνωστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή