Σε ανοιχτή γραμμή με το ΔΝΤ η Αργεντινή

Σε ανοιχτή γραμμή με το ΔΝΤ η Αργεντινή

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος  πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, είπε χθες στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργίεβα ότι διαθέτει σχέδιο που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας και θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους.

Ηταν η πρώτη τηλεφωνική επαφή του περονιστή Φερνάντες με τη νέα γενική διευθύντρια του Ταμείου, καθώς το Μπουένος Αϊρες επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τα δάνεια ύψους 56 δισ. δολαρίων που έχει λάβει από τον διεθνή οργανισμό επί κυβερνήσεως του απερχόμενου Μαουρίτσιο Μάκρι.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται σε άτυπες διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές της, ενώ το Ταμείο πιέζει για γενναίο «κούρεμα» αυτών των ομολόγων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Ο κ. Φερνάντες επανέλαβε στην κ. Γκεοργκίεβα την προεκλογική του υπόσχεση να μην εφαρμόσει μέτρα λιτότητας στο νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που διαπραγματεύεται με το Ταμείο. Σε δήλωσή της η επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία «πολύ εποικοδομητική» και επανέλαβε την «ετοιμότητα του ΔΝΤ να συνεργαστεί  με την κυβέρνησή του και να εργαστεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας». Η αντίδραση των αγορών ήταν χθες θετική με τη διαφορά (spread) μεταξύ της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου της Αργεντινής να μειώνεται κατά 80 μονάδες βάσης. Η τιμή του ομολόγου Αργεντινής σε δολάριο με ωρίμανση το 2028 ενισχύθηκε στα 39,7 σεντ στο δολάριο, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή