Ο Πιτίνο, ο ΠΑΟ και η «καραμπόλα» με Εθνική

Ο Πιτίνο, ο ΠΑΟ και η «καραμπόλα» με Εθνική

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επιστροφή του Ρικ Πιτίνο στον πάγκο του Παναθηναϊκού προκάλεσε μεγάλη ευφορία στους φιλάθλους του «τριφυλλιού» και παράλληλα, δημιουργεί μια «καραμπόλα» παρενεργειών στην εθνική ομάδα και στην ομοσπονδία μπάσκετ.

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, εξάντλησε την επιμονή του για να πείσει τον Αμερικανό τεχνικό να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας και σύμφωνα με πληροφορίες η νέα πρόταση που του έκανε, έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από την προηγούμενη, με συμβόλαιο που θα ολοκληρωθεί το 2021. Ουσιαστικά, ο Παναθηναϊκός επιβεβαιώνει με τον πιο πειστικό τρόπο την εμπιστοσύνη του στον 67χρονο προπονητή σε βάθος χρόνου, ο οποίος θα έχει στόχο να επαναφέρει τον «εξάστερο» σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωλίγκα. Στην πρώτη θητεία του στον Παναθηναϊκό, ο Πιτίνο κατάφερε να ανατρέψει την αρνητική πορεία της ομάδας στην Ευρωλίγκα και να την καθοδηγήσει στην πρόκριση στα πλέι οφ.

Η επαναπρόσληψή του στη συγκεκριμένη χρονική φάση και ύστερα από 10 αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα, του δίνει το περιθώριο στα 24 επόμενα παιχνίδια της πρώτης φάσης της διοργάνωσης να βελτιώσει τις σημαντικές αδυναμίες, να επαναξιολογήσει και να προχωρήσει σε πιθανές αλλαγές ξένων παικτών, στοχεύοντας όχι μόνο στην πρόκριση στα πλέι οφ, αλλά και στην εξασφάλιση πλεονεκτήματος έδρας σε αυτά. Το πλεονέκτημα της δεύτερης συνεργασίας Παναθηναϊκού και Πιτίνο είναι η γνώση του κόουτς για τους περισσότερους παίκτες, ο σεβασμός που τρέφουν στο πρόσωπό του και η καθολική αναγνώριση από τον κόσμο της ομάδας κι όχι μόνον αυτής. Ο Πιτίνο αναμένεται να έρθει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ… πρόλαβε την επίσημη ανακοίνωση του Παναθηναϊκού, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του, μέσω Τwitter, θέλοντας παράλληλα να επιβεβαιώσει και την παραμονή του στον πάγκο της εθνικής ομάδας.

«Είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στον Παναθηναϊκό. Σπουδαία παιδιά για να προπονήσω και θα είμαι έτσι πιο κοντά στην εθνική ανδρών» έγραψε χαρακτηριστικά, αλλά το μήνυμα αιφνιδίασε, αφενός, τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο που δεν είχε θετική ανταπόκριση. Ο Πιτίνο δεν ενημέρωσε καν την ελληνική ομοσπονδία για την απόφασή του να συνεργαστεί ξανά με τον Παναθηναϊκό. Πριν από δέκα ημέρες είχε παρουσιαστεί επισήμως ως ο νέος τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για την διεκδίκηση πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε δηλώσει αφοσιωμένος στον νέο στόχο.

«Στους οκτώ επόμενους μήνες θα είμαι Ελληνας» είχε πει ο Πιτίνο, ο οποίος στην ερώτηση που του έγινε αν θα αναλάμβανε ομάδα συλλόγου στο ίδιο χρονικό διάστημα και παράλληλα με την Εθνική, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει χρηματικό ποσό ή μια δουλειά που δεν θα μου επιτρέψει να εργαστώ στην εθνική ομάδα. Οταν δίνω τον λόγο μου… Αυτή δεν είναι δουλειά για εμένα, αλλά τιμή. Είναι κάτι που παίρνω στα σοβαρά». Προφανώς, ο Πιτίνο θεωρεί ότι μπορεί να εργαστεί παράλληλα σε ομάδα στο ίδιο χρονικό διάστημα εκτός Ελλάδας και ειδικά στην προοπτική του Παναθηναϊκού έδειξε να αγνοεί ότι η ταυτόχρονη παρουσία του εθνικού προπονητή σε πάγκο του «αιωνίου» αντιπάλου του Ολυμπιακού και αντιστρόφως (περίπτωση Παναγιώτη Γιαννάκη), προκαλεί άμεσα ασυμβίβαστο.

Ο Γιαννάκης του 2008

Μπορεί τον Φεβρουάριο του 2008 ο Γιαννάκης να ανέλαβε τον Ολυμπιακό, όντας προπονητής της Εθνικής και να την καθοδήγησε μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αλλά η διαφορά με την περίπτωση του Πιτίνο είναι ότι ο Ελληνας τεχνικός είχε συμβόλαιο και δεν ανανεώθηκε, ενώ ο Βασιλακόπουλος και ο αείμνηστος Γ. Κολοκυθάς είχαν διευκρινίσει ότι η Εθνική δεν αντέχει παράλληλη, προπονητική ενασχόληση με τους «ερυθρόλευκους» ή τους «πράσινους», λόγω της διαχρονικής αντιπαλότητας.

Ο Πιτίνο δεν έχει συμβόλαιο με την ΕΟΚ, η οποία σύμφωνα με το δεδικασμένο που έχει δημιουργηθεί, δεν διαθέτει επιχείρημα για να υλοποιήσει τη συνεργασία της με τον Αμερικανό τεχνικό και ταυτόχρονα είναι αναγκασμένη να αποφύγει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή