«Καμπανάκι» Κομισιόν σε Ιταλία, Γαλλία για το χρέος

«Καμπανάκι» Κομισιόν σε Ιταλία, Γαλλία για το χρέος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ιταλικός και ο γαλλικός προϋπολογισμός για το 2020 υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων, προειδοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς ωστόσο να ζητήσει από Ρώμη και Παρίσι να προβούν σε διορθωτικές αλλαγές. Η Κομισιόν στο πλαίσιο της αξιολόγησης των εθνικών προϋπολογισμών προειδοποίησε ακόμη Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Φινλανδία ότι και οι δικοί τους προϋπολογισμοί ενδεχομένως να οδηγήσουν στην παραβίαση των κανόνων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Αν και οι Βρυξέλλες επανέλαβαν την σύσταση του ΔΝΤ αλλά και την έκκληση της ΕΚΤ περί άσκησης πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, την περιόρισαν μόνο στην περίπτωση των χωρών που έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο. Στην πρόσφατη αξιολόγηση των οικονομιών της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ είχε συστήσει τα κράτη-μέλη που έχουν ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό προϋπολογισμό να προχωρήσουν σε σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών ώστε να αντισταθμίσουν την υπάρχουσα επιβράδυνση και να αποτρέψουν την εκδήλωση ύφεσης.

Το Ταμείο είχε συστήσει ακόμη και οι χώρες που δεν έχουν δημοσιονομικό περιθώριο να προχωρήσουν σε περιορισμένη αύξηση των δαπανών ή τουλάχιστον να διακόψουν τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν ώστε να μειώσουν το έλλειμμα και το χρέος τους.

Ωστόσο, χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπεύθυνος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις κάλεσε ρητά Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία να λάβουν τα «αναγκαία μέτρα», διότι η κατάσταση σε αυτές τις τέσσερις χώρες είναι «ανησυχητική» εξαιτίας «πολύ υψηλού επιπέδου χρέους που περιορίζει τη δυνατότητα απόκρισης σε οικονομικά σοκ και σε πιέσεις της αγοράς». Τουλάχιστον πρόσθεσε ότι «δεν λέμε πως αυτό πρέπει να γίνει αμέσως».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πρόσθεσε πως η Γερμανία και η Ολλανδία «πρέπει να κάνουν περισσότερα» για να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες τους, δεδομένου πως διαθέτουν το περιθώριο να το πράξουν.

Κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε στην αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, πρόσθεσε. Στις αρχές Νοεμβρίου η Επιτροπή είχε προβλέψει πως το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα αυξηθεί στο 136,2% του ΑΕΠ το 2019 και θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέχρι και το 2021. Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας βρίσκεται πολύ κοντά στο 100% του ΑΕΠ και επίσης θα αυξάνεται μέχρι το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή