Βροχή καταγγελιών για καπνιστές παραβάτες

Βροχή καταγγελιών για καπνιστές παραβάτες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο και καταγγελίες για παραβάσεις της νομοθεσίας αφορούσε η πλειονότητα των κλήσεων που δέχθηκε την πρώτη ημέρα λειτουργίας της η τηλεφωνική γραμμή 1142 του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, προχθές Τρίτη, ημέρα που «εγκαινιάστηκε» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η νέα προσπάθεια εφαρμογής της απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, το 1142 δέχθηκε 235 κλήσεις, εκ των οποίων οι 66 αφορούσαν σε γενικές πληροφορίες για τον νόμο, οι 58 σε καταγγελίες και οι 22 σε αιτήματα βοήθειας για διακοπή του καπνίσματος.

Σε 58 περιπτώσεις οι κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ σε 14 αυτοί που κάλεσαν έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες στη γραμμή 1142 είναι επώνυμες, ομαδοποιούνται και προωθούνται στις ελεγκτικές αρχές (αστυνομία, δημοτική αστυνομία, υγειονομικές διευθύνσεις Περιφέρειας, λιμενικό σώμα), προκειμένου να ελεγχθούν.

Εκκληση για ανάπτυξη προγραμμάτων μείωσης της καπνιστικής συνήθειας στον πληθυσμό απευθύνουν οι πνευμονολόγοι με αφορμή την 20ή Νοεμβρίου –Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αναπνευστικής Πνευμονοπάθειας, γνωστή και ως «νόσος των καπνιστών», αφού σε ποσοστό 90% οφείλεται στο κάπνισμα. Στην Ελλάδα, το 8,4% των ενήλικων καπνιστών πάσχει από τη νόσο, με τον αριθμό των πασχόντων να υπολογίζεται σε περίπου 600.000, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς (56%) δεν το γνωρίζουν. Ετσι εξηγείται ότι οι μισοί πάσχοντες από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, συνεχίζουν να καπνίζουν. Η πάθηση είναι πιο συχνή στους άνδρες και στον αγροτικό πληθυσμό (15,1%, έναντι 6% στην Αθήνα), ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, καπνίζει περισσότερο και εκτίθεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε καπνό (πολύωρη παραμονή σε κλειστά καφενεία). Σε παγκόσμιο επίπεδο η ΧΑΠ είναι η 5η αιτία θανάτου και ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη μας. Τα βασικά συμπτώματά της είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια, ενώ στην προχωρημένη της μορφή η νόσος αναγκάζει τους ασθενείς να ζουν με τη βοήθεια συσκευών οξυγόνου και τους οδηγεί συχνά στα νοσοκομεία λόγω λοιμώξεων.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά σε όλους τους καπνιστές να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση, ενώ σε περίπτωση που είναι άνω των 35 ετών και εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα της νόσου, θα πρέπει να επισκεφθούν γιατρό και κυρίως να διακόψουν το κάπνισμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή