Δημιουργείται διπλό «ανάχωμα» στο προσφυγικό

Δημιουργείται διπλό «ανάχωμα» στο προσφυγικό

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη για το νέο πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό που προβλέπει, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της μεταφοράς 20.000 ατόμων στην ενδοχώρα, τη φιλοξενία σε υπάρχουσες και νέες δομές «ελεγχόμενης φιλοξενίας». Αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα λειτουργήσουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας (πλην Βορείου Αιγαίου, Δωδεκανήσων και Ιονίων Νήσων) και αναμένεται να είναι περί τις 10 (σε κάποιες περιφέρειες, ίσως και πάνω από μία δομή), ενώ ανακοινώθηκε επισήμως η κατασκευή των πέντε κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω και το σταδιακό κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας και του Βαθέος.

Από τις ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον υφυπουργό Αμυνας και συντονιστή για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό Αλκιβιάδη Στεφανή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και αφορούν, όπως ξεκαθάρισε ο πρώτος, τον «βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό», καθίσταται σαφές ότι η κυβέρνηση βασίζει σε αυτή τη φάση τη διαχείριση του ζητήματος στην εκτίμηση ότι οι ροές θα μειωθούν ή και θα μηδενιστούν λόγω καιρικών συνθηκών τον χειμώνα και ότι στο μεταξύ τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο και αφορούν, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών, θα κατευνάσουν το πρόβλημα. Και κυρίως, θα εκπέμψουν το μήνυμα ότι όσοι δεν δικαιούνται προστασία δεν θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα, αλλά και σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να εισέλθουν παράνομα, ενώ δεν δικαιούνται άσυλο ότι, όπως είπε ο κ. Πέτσας, «αν δώσουν τα λεφτά τους σε έναν διακινητή για να τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα χάσουν».

«Κανένα θέμα απ’ όσα εξετάζουμε δεν είναι μεμονωμένο, όλα είναι διασυνδεδεμένα», υπογράμμισε ο κ. Στεφανής, ο οποίος ανακοινώνοντας την κατασκευή πέντε κλειστών κέντρων, υπογράμμισε ότι «θα αποτρέψουμε να έχουμε νέα Μόρια». Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν σταματήσουν οι ροές «με την ταχύτητα που έρχονται, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι». Ερωτηθείς για δομές στο εσωτερικό της χώρας, απάντησε ότι «ναι, υπάρχει σχεδιασμός, ναι ξέρουμε πού θα τους πάμε». Αυτός δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμος, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει δομές «ελεγχόμενης φιλοξενίας», οι οποίες προβλέπονται από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση και στις οποίες υπάρχουν όροι εισόδου και εξόδου. Οταν οι όροι αυτοί παραβιάζονται, οι ένοικοι θα απελαύνονται.

Ο υφυπουργός Αμυνας μίλησε για «εξασφάλιση – στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών με τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων», ενώ σημείωσε ότι κατόπιν παρέμβασης του πρωθυπουργού, η Ενωση Εφοπλιστών θα διαθέσει 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λιμενικό Σώμα, η παράδοση των οποίων θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία των κλειστών κέντρων την άνοιξη, πλην αυτού της Σάμου που αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το τέλος του χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά και τα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των τοπικών κοινωνιών που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες –αφορούν τόσο τα νησιά όσο και την ενδοχώρα– ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του μειωμένου καθεστώτος ΦΠΑ στη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο μέχρι το τέλος του 2020, τη δημιουργία ειδικού ταμείου το οποίο «προικίζεται» με 50 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το ΥΠΕΣ για τη στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, τη βελτίωση των δομών υγείας, παιδείας, κοινής ωφελείας στις εν λόγω περιοχές, και τη δέσμευση ότι θα λάβει υπ’ όψιν την εντοπιότητα κατά τις προσλήψεις στις δομές και στα ΚΥΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή